seperti tajuk entry di atas
disini ingin saya tegaskan bahawa sejak dua menjak akhir akhir ini....kekembungan selalu terjadi pada saya
dan saya amat lah tidak berpuas hati kerana kekembungan ini kerap menghimpit saya walaupun saya tak mao!
hahaahahhaahha
so...pagi pagi lagi di awal pagi hari ini di pagi hari....[jap..jap...hopefully korang faham]
saya terus search kat tenet punca punca kekembungan....so...now saya paste kan ape maklumat yang saya jumpa
..
..
..
..
..
..
..
BAGI wanita, gejala perut kembung yang menyebabkan rasa ‘sesak’ dan tidak selesa sebelum haid adalah perkara biasa kerana masalah ini akan hilang secara perlahan-lahan sepanjang tempoh haid.
Namun, ada juga yang mengalami ketidakselesaan ini walaupun setelah haid, terutama selepas makan.
Sebenarnya, masalah kembung perut atau pengembangan abdomen tidak berlaku pada perut, sebaliknya di dalam usus kecil. Ia boleh dianggap masalah biasa yang dihadapi ramai orang di seluruh dunia, termasuk tanpa mengira jantina dan umur.
Biasanya, kembung perut disebabkan proses penghadaman yang tidak teratur dan mengakibatkan penghasilan lebih banyak gas daripada biasa. Kehadiran gas berlebihan ini menyebabkan perut terasa sesak dan tidak selesa, walaupun kita makan sedikit.
Gejala kembung perut menandakan kita mengalami masalah tidak toleran makanan — maknanya ada jenis makanan yang boleh mengakibatkan kita berasa tidak selesa.
Perkara ini berlaku pada 75 peratus penduduk dunia seperti tidak toleran laktosa, iaitu gula dalam susu yang menyebabkan sakit perut dan cirit-birit.
Bagaimana masalah berkenaan boleh berlaku? Ketika proses pencernaan di dalam usus, makanan dipecahkan kepada komponen nutrien untuk diserap semula sebagai tenaga. Bahan yang tertinggal ini bergerak ke dalam usus besar untuk dibuang sebagai najis.
Sesetengah bahan sisa ini menghasilkan gas metana, oksigen dan nitorgen. Namun apabila gas dihasilkan secara berlebihan, ia menolak dinding usus yang menyebabkan kita beras ‘kembung’ dan tidak selesa.
Antara faktor lain yang menyumbang kepada masalah ini ialah:
Pengambilan sumber serat (sayur, buah atau kekacang) yang terlalu banyak secara mendadak. Masalah boleh diatasi dengan menambah pengambilan sumber serat secara berperingkat
Ketegangan sebelum haid. Ia akan hilang apabila haid bermula
Pengambilan pil pencegah kehamilan
Terlalu banyak minum minuman beralkohol atau berkarbonat. Gas karbon dioksida dalam minuman berkarbonat terperangkap dalam perut dan memperlahankan proses pengosongan perut
Terlalu banyak makan makanan masin atau yang diproses
Kekurangan protein
Kekurangan air. Ramai orang menganggap kembung disebabkan terlalu banyak minum air, namun hakikatnya minum banyak air boleh mengurangkan masalah ini kerana garam berlebihan dalam badan dibuang melalui air kencing
Tidak toleran laktosa
Alahan makanan
Makan terlalu banyak makanan berlemak kerana ia memperlahankan proses pengosongan perut mengakibatkan perut terasa kembung
Beberapa langkah boleh diambil untuk mengatasi masalah ini iaitu:
Makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, tetapi penambahan jumlahnya biarlah secara berperingkat
Minum banyak air, sekurang-kurangnya lapan gelas sehari
Elak minuman berkarbonat
Elak mengambil makanan yang banyak garam, termasuk sup
Pilih makanan segar dan elak makanan segera
Kurangkan pengambilan makanan yang banyak lemak
Bersenam secara teratur sekurang-kurangnya selama 20 hingga 30 minit, tiga kali seminggu. Senaman dapat meningkatkan penghasilan hormon yang merangsang aktiviti dalam usus
Bagi individu yang mengalami masalah tidak toleran laktosa, jangan hentikan pengambilan susu. Minum susu sedikit demi sedikit
Elak makanan yang terlalu panas atau sejuk
Jangan makan makanan yang boleh merangsang masalah ini seperti coklat, kopi atau teh kerana ia memberi rangsangan berlebihan pada usus
Buat catatan bila anda mengalami masalah kembung. Cara ini membolehkan anda mengetahui jenis makanan yang menyebabkan kembung dan secara tidak langsung ia memudahkan anda mengurus serta mengatasi ketidakselesaan sedemikian.
Namun, ada juga yang mengalami ketidakselesaan ini walaupun setelah haid, terutama selepas makan.
Sebenarnya, masalah kembung perut atau pengembangan abdomen tidak berlaku pada perut, sebaliknya di dalam usus kecil. Ia boleh dianggap masalah biasa yang dihadapi ramai orang di seluruh dunia, termasuk tanpa mengira jantina dan umur.
Biasanya, kembung perut disebabkan proses penghadaman yang tidak teratur dan mengakibatkan penghasilan lebih banyak gas daripada biasa. Kehadiran gas berlebihan ini menyebabkan perut terasa sesak dan tidak selesa, walaupun kita makan sedikit.
Gejala kembung perut menandakan kita mengalami masalah tidak toleran makanan — maknanya ada jenis makanan yang boleh mengakibatkan kita berasa tidak selesa.
Perkara ini berlaku pada 75 peratus penduduk dunia seperti tidak toleran laktosa, iaitu gula dalam susu yang menyebabkan sakit perut dan cirit-birit.
Bagaimana masalah berkenaan boleh berlaku? Ketika proses pencernaan di dalam usus, makanan dipecahkan kepada komponen nutrien untuk diserap semula sebagai tenaga. Bahan yang tertinggal ini bergerak ke dalam usus besar untuk dibuang sebagai najis.
Sesetengah bahan sisa ini menghasilkan gas metana, oksigen dan nitorgen. Namun apabila gas dihasilkan secara berlebihan, ia menolak dinding usus yang menyebabkan kita beras ‘kembung’ dan tidak selesa.
Antara faktor lain yang menyumbang kepada masalah ini ialah:
Pengambilan sumber serat (sayur, buah atau kekacang) yang terlalu banyak secara mendadak. Masalah boleh diatasi dengan menambah pengambilan sumber serat secara berperingkat
Ketegangan sebelum haid. Ia akan hilang apabila haid bermula
Pengambilan pil pencegah kehamilan
Terlalu banyak minum minuman beralkohol atau berkarbonat. Gas karbon dioksida dalam minuman berkarbonat terperangkap dalam perut dan memperlahankan proses pengosongan perut
Terlalu banyak makan makanan masin atau yang diproses
Kekurangan protein
Kekurangan air. Ramai orang menganggap kembung disebabkan terlalu banyak minum air, namun hakikatnya minum banyak air boleh mengurangkan masalah ini kerana garam berlebihan dalam badan dibuang melalui air kencing
Tidak toleran laktosa
Alahan makanan
Makan terlalu banyak makanan berlemak kerana ia memperlahankan proses pengosongan perut mengakibatkan perut terasa kembung
Beberapa langkah boleh diambil untuk mengatasi masalah ini iaitu:
Makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, tetapi penambahan jumlahnya biarlah secara berperingkat
Minum banyak air, sekurang-kurangnya lapan gelas sehari
Elak minuman berkarbonat
Elak mengambil makanan yang banyak garam, termasuk sup
Pilih makanan segar dan elak makanan segera
Kurangkan pengambilan makanan yang banyak lemak
Bersenam secara teratur sekurang-kurangnya selama 20 hingga 30 minit, tiga kali seminggu. Senaman dapat meningkatkan penghasilan hormon yang merangsang aktiviti dalam usus
Bagi individu yang mengalami masalah tidak toleran laktosa, jangan hentikan pengambilan susu. Minum susu sedikit demi sedikit
Elak makanan yang terlalu panas atau sejuk
Jangan makan makanan yang boleh merangsang masalah ini seperti coklat, kopi atau teh kerana ia memberi rangsangan berlebihan pada usus
Buat catatan bila anda mengalami masalah kembung. Cara ini membolehkan anda mengetahui jenis makanan yang menyebabkan kembung dan secara tidak langsung ia memudahkan anda mengurus serta mengatasi ketidakselesaan sedemikian.
p/s : PUNCA DAH TAHU, SO SEKARANG TERPULANG LA DIRI SAYA DAN KORANG UNTUK MENGELAK KEKEMBUNGAN DARI TERUS BERLAKU....almaklumlah..nak dekat hari hari bahagia nih...kang tak pasal pasal kembong atas pelamin...sape mao jawab tuh??????
No comments:
Post a Comment