Pages

Wednesday, November 14, 2012

prosedur rawatan kesuburan tu macam mana??

Selamat pagi.

Harini CD31, so dah ada tanda-tanda nak turun darah dah...suhu pagi ni 35.8c...semalam 35.9c, menurun la tu kan...huhuhu...tape-tape....cuba lagik !

So sekarang ni, hani nak tanya kat sesiapa yang pernah buat fertility treatment. 1st apa perlu buat dulu ye? Sebab hani banyak kali tanya kat klinik, setiap klinik lain jawapannya. And the last clinic yang hani pergi...die cakap kene amik darah..nak cek hormon.

Ok, now hani nak state kat sini beberapa langkah yang hani rasa BETUL KOT....maaf kalau salah taw...sebab hani nak taw flow prosedur tu camana.

1. Kene ambil darah CD4
2. Kene ambil darah CD21
3. Buat HSG, cek tiub sumbat ke tak.
4. Buat IUI
5. But IVF

haaa..betul ke????? ke ade lagi prosedur-prosedur lain???? Bile nak scan??? Bila nak HSG tu?? IUI/IVF tu bile??? 

uhuk...dari haritu tak dapat2 lagi nak state flow yang betul padal fertility programme ni...

Lagi satu nak tanya, ada klinik terus bagi kita clomid kan...but ada klinik tak bagi tapi die bagi ubat lain...katanya lagi kuat dari clomid...betul ke???





stresssssssssssssssssss....:'(

21 comments:

Puan K said...

Kalau experience K,
1- Pap Smear -done
2- Test darah day2 -done
3- Test darah day21 and test darah MGTT(glucose)-done
4- Sperm test/analysis -done
5- On Clomid + natural cycle - Failed
6- HSG lepas abis period -done
7- On Clomid + IUI (ni belum buat lagi, coz ada masalah lain yang datang maybe next cycle or next year, K akan proceed yang ni)

Kalau IUI fail utk 3 or 4 attempts, baru akan proceed IVF kot..

Tp,K penah bincang dgn hubby, we just will go until IUI je.. kalau tak de rezeki jgk, nak stop with hospital, and go for other alternatives..Tengoklah mcmana..

hanidatul shatira said...

wah.....banyak nye test darah....hurmmm...cuak gak nak start treatment nih...but i have to....

thanx for sharing puan k

ShaSa RosSa said...

wah..klu nk piyed suhu ko trun serendah tu ke? selalunyer suhu ko brape wei

Anonymous said...

salam

akak buat treatment kat pantai,first skali terus kene buat scan rahim ( vagina scan ). masa tu dpt detect ada pcos,rahim terbalik n ada few penyakit lg.
lps tu terpulang kita nak rwtn mcmana,mcm akak kene buat operation laparoscopy,then iui.lps iui kedua alhamdulillah dh pregnant. x buat lgsg ujian darah.cuma sblm op ada buat ujian darah utk preparation operation.

Bella Amanda said...

Hi hani,saya baru je tengok blog awak.Saya pun ada buat rawatan kesuburan pada awal taun ni tapi dah stop treatment sbb try 2uk mengandung secara natural means xguna ubat tapi failed jugak,,;(

1)Doctor akan explain jenis2 masalah2 yang dihadapi n sebab apa xleh mengandung samaada xde telur(mandul),tiub tersumbat,ada pcos,cyst dll
2)Doc akan scan rahim 2uk tengok sama ada cyst or dll,doc scan ikut bawah doc akan masukkan camera.
3)Bagi clomid 50gcd2-cd6 seminggu selepas itu check darah.
4)if failed doc bagi 100g.
Tapi ubat kesuburan bnyak jenis.doc akan bagi ikut kesesuaian badan kita.
5)iui
6)ivf.

Sya punya masalah adalah pcos(telur tidak matang)

Bella Amanda said...

gfdgdfg

Bella Amanda said...

Hi hani,bella baru jenguk blog hani ni..Nak buat rawatan kesuburan kt mne?

hanidatul shatira said...

fir : haah...aku kalau nak piyet mmg suhu turun kot...

akak anon : owh..akak buat pantai katne kak??? ritu ade gak member suggest buat kat pantai...

bella : ingat nak buat kat nilai, sebab ritu ada tnye2 prosedur kat sane...die x bagi clomid, die bagi ubat lain..katanya clomid tu gemokkn badan...dah la hani gemok skang ni...huhuuh....

Puan K said...

hehe... itu K buat kat GH ipoh.. Lupe lak, 1st sebelum masuk jmpa doktor wat pap smear, tu kena TVS jgk... Baru tau ada PCOS...
Sebelum g GH, ade gak gi Pantai, takde cek darah ape2... scan, makan clomid, but failed.. :) pastu tak pegi dah...

hanidatul shatira said...

puan k : yeke...hurmm....mase pergi tu x kisah la cd ke berape pon kan??? sebab takot gak tetibe datang, dah kene tgu next month sebab da terlepas cycle day sepatutnya

Anonymous said...

akak buat kat pantai kuala lumpur,under dr adilah..

rwtn lebih 3 tahun dgn 5 kali operation,ddnc & laparoscopy..yg penting kalau dh mula rwtn tu jgn stop,ikut aje nasihat doc n berani buat prosedur ok..

maybe tmpt lain byk ujian2 lain,kalau dgn dr akak dia amik jln pintas sbb dia pantas diagnose penyakit kalau adalah....:)

good luck dik !!

hanidatul shatira said...

yeke...pantai kl tu kat cheras ke or kat bangsar tu??? hurmm...tulah..skang ni ngah kumpul kekuatan untuk buat treatment....tp smpi makan tahun jugak eh...huhuhu...lame tol tu.....

Anonymous said...

kat pantai bangsar tu..
kalau mampu teruskan ajelah sbb umo pun makin meningkat,kos pun makin mahal.cuba dulu,rezeki semuanya dari Allah,tp kita berusaha pun dpt pahala,insyaallah..

hanidatul shatira said...

owhh...insy..doa2kan semoga usaha ni berhasil...heheh...untuk akak jugak..smoga dipermudahkn segalanya...thanx for sharing

prog muten said...

Salam pada semua...
Kami pembekal strip ujian kehamilan dan ovulasi dengan harga yang murah tetapi berkualiti.
Kami menjual secara runcit pukal dan dropship.
Harga serendah RM1.00/pcs.
Lebih banyak anda beli, lebih DISKAUN kami beri
Untuk keterangan lanjut lawati blog shop kami:
http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/
terima kasih admin

afrah.hana said...

ape y puan k explain. more less macam tu. except that if u have been diagnosed with other infertility probs macam i ade endo cyst. then die akan buat lap/incision to remove the cyst and the remaining endo. mine will be on the 20th december :( (the laporascopy)

Follow ur blog.. :)
Kindly follow mine back...

ieza said...

Hi hani :)

It depens to the patient actually..
But normally,
1) first cycle on CD2 doc will amik darah nak tgk hirmon level
2) first cycle doc amik darah on CD21 sbb nak tau you ovulate ke x
3) next cycle on CD1 on clomid
4) on CD12 doc akan scan tgk telur u besar mane then akan suggest bile nak berbaby dancing with hubs + doc will inject ubat untuk matangkan telur
5) if that cycle failed, then maybe doc will repeat clomid untill several cycle
6) if still failed, then will proceed with HSG test
7) then barula doc will suggest iui and lastly ivf

Hope this can help dear :)
InsyaAllah, sabar, usaha, tawakal & doa byk2 k :)

ieza said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

hi hani,

masa i dulu pun kene sabar n tabah go tru semua treatment...n macam wajib i rasa treatment basic utk u ialah check telur ada ke tak n utk hubby check sperma...if salah sorang failed to do...i rasa mcm tak worth u nak buat semua treatment ke atas diri u sbb ntah2 side satu lagi yg ada prob...after dua2 dah buat treatment basic ni, baru blh tau sape yg need to go for further treatment...mmg perempuan nye system badan lebih complicated but nowadays lelaki pun boleh ada mcm2 masalah dengan sistem kesuburan diorg...itu sahaja my opinion..:)

hanidatul shatira said...

ieza : hi iza...thanx for sharing..insy....

anon : hurmm....i think hubby da boleh dipujuk sket2..insy.doakan untuk kami ye...thanx alot

Anonymous said...

Assalamulaikum.....cuba try kaedah makan buah TEMBIKAI MERAH YG ADA BIJI. Makan dgn biji sekali. Amalkan sekerap mungkin walaupun tidak le hari hari. Cuma agak sukar skrg nak cari tembikai berbiji. Biasnya yg ada seedless. Insyallah. Niat sekali krn Allah.

♥kawan-kawan, tinggalkan link anda supaya saya mudah menjenguk page anda semula♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Hanidatul's Blog | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™