Pages

Wednesday, March 13, 2013

hormon rendah = PCOS

Sabtu lepas, Hani nekad nak start buat treatment. 1st yang Hani buat, Hani ambil darah pada CD21. Temujanji dibuat malam hari sebab siang doktor tade. So malam tu, berserah la Hani buat rawatan. Ambil darah je pun. Ye la...agak cuak sebab tak pernah seumur hidup ambil darah. 

Turn dah sampai. So masa doc nak cari urat kat tangan Hani. Die da bebel2 sebab kat tangan or lengan Hani tade nampak urat. hhuhu....ye la...tangan gebu !

Even nurse pon siap cubit-cubit tangan Hani katanya gebu sangat...hahahaha......sakit ok!

Ada 4 tempat die cuba ambil darah tapi semua tak dapat. Sampai la part last sekali, baru la darah tu nak kasi kerjasama. Katanya darah Hani pekat likat n gelap. dats mean banyak kolestrol

Ambil darah je. Pastu Hani bayar RM160 then balik tunggu result.

haaa..sampai bengkak la urat doc tu nak carik darah...huhuhuhu...xpelah...berkorban sket



Few days before......Hani ambil OPK untuk test ovulation Hani
tataw camne bile upload pic jadi terbalik plak

pic bawah ni CD20, 8/3/13 jam 2.15 ptg...
tapi pic ni diambil keesokkannya, so maybe line tu dah blur sket.
 


haaa...memula tak nampak then almost  CD19-20 baru terang kan.....bajet time tu ovulate la....tapi senanya tak bila Hani dapat result from doc yesterday.......


paras hormon progesteron Hani rendah........

bile Hani search pasal ni, hurmmm....im PCOS actually......

doc suruh ambil ubat kat die before CD5...

bile dapat taw result tu orang pertama yang Hani bagitaw, husband then mak Hani. Kebetulan masa tu Hani kat rumah mak semalam sebab Hani cuti, husband kerja....

Memula tu ok, then bile husband balek je...huwaaaaaa


terus menangis..........chances to a bit low!!!! 
takkan nak happy kan?!!!!


mmg tataw nak cakap camne dah....benda yang Hani tanak tu tak sangka kene plak kat diri sendiri.

Then bile baca2......most PCOS ni mmg payah but chances tu tetap ada.......kan???





lemah longlaiii...til today, pergi kerja.....memang tade mood !!! 

sedihnyaaaaaaa ;(



31 comments:

YuNyLoveSYou said...

Hani dear, please dont be stress!!! Yuni pon ada pcos jugak.. tapi mmg jaga makan betol2... biar dapat BMI yang baik then skarang dah ada anak sorang... Masih ada peluang untuk dapat cahaya mata.. kena kuat jaga makan dan ikut semua yang doctor kata... makan ubat jangan ngelat, insyaAllah semua okay! Percayalah!

hanidatul shatira said...

yuny....yeke...jaga makan eh...insy..hani cuba istiqamah dalam jaga pemakanan since dpt taw ade benda ni...huhuh...btw ur msg buatkan hani semangat balik......mmg kene jaga makan betul2.......thanxxxxx sgt2!

~LeeyanaRadhi~ said...

hani jgn sedey2 tau..geng2 kt TCC corner pon ade 2-3 org yg PCOS..yana progesteron rendah jugak.. tp gynea yana xmention plak pcos..tp yana bajet sndr je pcos..hehe..mmg kena mkn ubat n jaga mkn..n cuba try amek clomid ms period..it help on me utk matangkan telur yana..=) cuma xberjaya bersatu je lg ovum n sperm tu..hehe..

xpe yang penting sabar n terus usaha tau.. =)

Hugs!

hanidatul shatira said...

tu lah...maknanye skang kene bergantung dengan clomid je lah....huhu

Carmello said...

assalam Hani. Nak tanya sikit lah. Apa opk dengan progestron rendah ada relate ker? Apa maksudnya bila Hani tengok opk dah double line tapi doc kata progestron rendah?

hanidatul shatira said...

carmello : opk tu tanda nak detect ovulation...then bile dah hormon progestron rendah..means xde la ovulate.....tp hani tak pasti nape hormon rendah sedangkan opk masa tu tunjuk arah2 positif. means hormon ovulate tu ade la kan....ntah lah...hani nak kene jumpe balik doc untuk tanye lebih lanjut sbb ubat hani belum amik lagi...

Suwaibah YS said...

Hani,
jgn stress2 sgt tau pikir pasal penyakit ni, sue pun slalu pikir sakit sue , bertambah stress, ape pun tak jalan lpas tu.. takpe, itu gunanya kawan2 kat sni.. ade yang senasib dgn kita yang boleh share and encourage each other.. :)

hanidatul shatira said...

su : mmg stress bile pk...tp ntah..ttp nak pk jugak....dats y skang ni nak aktif balek blogging...nk dptkan pendapat kwn2 seangkatan..kot2 boleh membantu...

Carmello said...

haah kan.. Itulah saya pelik. Takpelah..nanti Hani tanya doc share kat sini sekali erh..Thanks

ezy said...

Banyak bahasa doctor & perkataan yang tak difahami...hu3...kena byk google lah, ape itu PCOS, TCC dan lain3..hu3

Mummy Chenta said...

thinks positive dear, ada ttc yg PCOS berjaya preggy...chenta doakan tuh hani..:)

eKa said...

ala hani jgn give up taw.. rasanya ada ubat kot yg doc akan supply. IN SHA ALLAH, bila ALLAH kata kun fa ya kun.apa pun boleh jadi...percaya yg itu.eka tiap kali eka down eka berdoa dan harapkan keajaoban berlaku.begitulah juga yg eka doa utk kawan2 ttc eka.jgn sedih taw hani.hani tau eka kalu amik darah, mesti lebam kawasan tu

Umaira Umar said...

im pcos too...
sedih giler...
selalu sgt terbaca kt fb dr hamid arshad dia tu suka sgt kata pcos ni xda penawar pastu sukar dpt ank. xsuka sgt baca artikel dia.sometimes buat kita down.better baca dr zubaidi yg ke arah memotivasikan patient TTC.

sweet tooth said...

salam hani, for pcos, mmg kena jaga mkn n ubah lifestyle. Berat kena in healthy bmi. InshaAllah, its not impossible cuma susah sikit je. Dont be sad k :-)

Anonymous said...

hai hani..
saya pun PCOSer juga.. sejak zaman belasan tahun lg, doc bgtau chance utk preggy mgkin rendah.. mgkin xde.. saya period pun setahun sekali, tak pun 2 kali.. dah mula kerja, sy selalu amik ubat turun period, amik pil perancang keluarga nak bg period mcm org lain...

akhirnya saya jumpa cintahati, plan nk kawen, baru la rasa nk kurus.. nk melawa.. rupanya hormon saya kacau bilau sebab overweight.. lepas saya turunkan berat badan, period saya dtg tanpa bantuan ubat...

kini saya dah pregnant anak ke 3... (2 kali dgn bantuan clomid), yg latest ni naturally conceive..

hani jangan stress.. kita teruskan usaha, in Syaa Allah... ada rezeki.. semua kuasa Allah..

hanidatul shatira said...

Hehehhe...nok...byk lg word2 lainn....heheheheh

hanidatul shatira said...

ezy ; nok..xde sebab pon nok kene blaja sbb nok da ade bb...heheheh....mak pon blaja sket2 pasal hal ni la nokk

chenta : im trying to be more positive next time...insy...smoga dipermudahkan..

eka : hani harap ade la keajaiban berlaku untuk hani..hehehe....rasa cam x hidap pcos tp hakikat..pcos...huhuh...sedeyyy

umaira ; eh ye lah...kalo baca dr hamid pny blog mmg down.....rasa cam xde harapan je...kalo dr zubaidi tu ok sket....sbb at least die kasi harapan la jugak even x banyakk....

sweet tooth : hani pny BMI mmg simpang jaoh sgt....uhuh...skang ngah usaha utk balancekan balek ....insy..doakan hani ye

anon : yeke..terima kasih sudi komen dan bagi harapan kat hani...seriously hani mmg down pasal ni...infact hani gemok....bmi jaohhhh sgt dr yg balance..so insy skang ni hani cuba istiqamah dlm menguruskan bdn sket.....doa2kan ye....

♥ ROS ♥ said...

Jgn stress sgt yer kak... Ros dulu selalu stress.. Skrg ni pun byk stress sbb byk membaca.. Jgn mudah terpengaruh dgn pembacaan tau..adahikmah tu :)

hanidatul shatira said...

Ros: tu lah kdg membaca ni utk tambahkan ilmu...tp ade gak kdg penulisan melemahkan semangat

Kak Baby said...

slm hani..
ada kw tejumpe testimoni sorg pompuan ni, dia bjaya turunkan berat dgn cepat. ni petuanye: "betul. nak lagi cepat, makan 5-6 kali sehari. tapi sekali makan kuantiti sedikit jer. jangan biar perut lapar. bila perut lapar badan akan masuk "low power mode", maknanya badan bakar tenaga sedikit sahaja sbb nak jimat tenaga dalam badan. jadi total tenaga bakar pada hari tersebut dah kurang. ada kemungkinan jugak boleh hilang muscle dalam keadaan terdesak macam ni" lagi satu nasik lg kurg calori dr burger.. so kalu nk ngelat nasik pastikan ambik buah or smthg yg betul2 high fiber. processed food jauhkan ye.. gd luck haniii

hanidatul shatira said...

insy kak bb..hani cuba utk tahan dgn makanan tersebut...skang ni pon insy dlm proses utk jaga pemakanan sbb smpi dah ganggu hormon ni mmg xde cara lain..nk xnak kene jugak lah jaga makan...huuhuuh

::EIDA:: said...

hani, buat treatment kat mane? go go hani! ;))

prog muten said...

rm1/pc strip test upt pregnancy dan rm1.20 /pc opk kesuburan
email; lovidoobidoo@gmail.com
blogshop; http://tester-kesuburan-pregnancy-murah.blogspot.com/
sms:puan nor 0122723104

hanidatul shatira said...

ida : hani cek kt klinik kuarga je ida...x g klinik pakar sbb da selesa ngan doc tu....kalo x menjadi gak bru refer pakar

tenku butang said...

pcos 2 mcm mana yea? apa simpstom2 pcos? teman nak tau sangat.. sebab teman pun dh setahun bkawen tp lum ada tanda2 hamil.. sedey.. =( ..

done follow sini.. jom follow n singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

hanidatul shatira said...

tb : simptom tu not sure sbb ade org xde rasa pape but then taw2 ke mmg ada pcos....so better u check out ur period n try to google bout it...sbb x reti nak explain camne...rase period tu ok but then ade gak pcos nye...huhuhu...

Anonymous said...

Hai hani.. sy pon sma de pcos. Br je cek smlm. Sbnrnya haid dtg stiap bln, tp tmpoh pnjg dia xsma. N sy byk blu d bdn trutama kaki. Skg hani wt treatmnt pe?

hanidatul shatira said...

hi...hani x buat treatment pape pon...tataw nak buat camne...hahaha..nk jumpe doc selalu..cam x suke sbb doc byk x meyakinkan...sume downkan...jadi takot..

SHAKLEE DIHATIKU said...

Salam hani..sory..sbrnye ngah goggle ttg hormon rendah..bru tau ti pcos rupenye..mcm mn skrg? Da ada gud news x? Sabar ey..anak tu sume rezeki Allah kan..kte just mampu usaha+ doa + tawakal je..* tnie pengedar shaklee..setau tnie pcos ni bg berat kte naik mendadak..tnie ad sorg cust skrg..pcos gak..n ngah amik set nk kurus(sbb nk trunkan berat bdn) + set kesuburan set kesuburan shaklee boleh regularkan period kita dlu..baru boleh merancang utk hamil..kami ad testimonial 10thn xde baby..dgn shaklee Alhamdulillah..nk pm tnie oke je..if berminat
0195193140 :) tnie doakan hani tabah n sabar ea

SHAKLEE DIHATIKU said...

Salam hani..tnie sbrnye ngah google berkenaan hormon rendah..bru tau tu pcos rupenye..mcm mn skrg..da ad gud news?sabar eh..tnie ni pengedar shaklee..n tnie ad sorg cust skrg ad pcos n ngah amik set kurus + set lesuburan sbb pcos ni brt bdn dia meningkat dgn mendadak kan..cust tnie jg amik cinch tea sbb metabolisma da x menentu sbb kenaikan brt bdn tu.set kesuburan shaklee membantu period bg ttp dlu bru boleh merancang kehamilan. Kmi jg ad testimonial 10thn xde baby..Alhamdulillah dgn shaklee diperkenankan. Berminat leh pm tnie k..0195193140 :) tnie ad fb page Vitamin Lovers. Hani bnyk2kan bersabar k..InshaAllah ad rezeki..rezeki sume dr Allah..kita just mampu usaha+ doa + tawakal..

SHAKLEE DIHATIKU said...

Salam hani..sory..sbrnye ngah goggle ttg hormon rendah..bru tau ti pcos rupenye..mcm mn skrg? Da ada gud news x? Sabar ey..anak tu sume rezeki Allah kan..kte just mampu usaha+ doa + tawakal je..* tnie pengedar shaklee..setau tnie pcos ni bg berat kte naik mendadak..tnie ad sorg cust skrg..pcos gak..n ngah amik set nk kurus(sbb nk trunkan berat bdn) + set kesuburan set kesuburan shaklee boleh regularkan period kita dlu..baru boleh merancang utk hamil..kami ad testimonial 10thn xde baby..dgn shaklee Alhamdulillah..nk pm tnie oke je..if berminat
0195193140 :) tnie doakan hani tabah n sabar ea

♥kawan-kawan, tinggalkan link anda supaya saya mudah menjenguk page anda semula♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Hanidatul's Blog | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™