Pages

Friday, March 8, 2013

saya masih TTC

Sehingga kini, masih lagi belum menunjukkan tanda-tanda untuk hani menamatkan tempoh TTC ni. Selama berdiam diri, memang betul tiada apa-apa usaha untuk kami menamatkan tempoh TTC ni. Segalanya berjalan seperti biasa. Selama berdiam diri ni, gangguan emosi yang MAHA HEBAT berlaku antara kami. Ye...sangat mengganggu. Tak perlu lah nak state apa gangguan tersebut. Rasanya pada siapa yang dalam golongan ini, pasti akan tahu atau pasti akan terusik sedikit sebanyak tentang 'khabar berita'.

Yup, Hani tanak sebut n kalau boleh tanak amik pusing pon hal tu....but as u knows, kita hidup bermasyarakat, berkeluarga, berkawan. Semua tu pasti akan menusuk dalam telinga ni sampai dah tak terkata 'nanahnya' untuk menahan. Pedih. Kecewa. Too Deep Depressed........(pebenda ayat ntah!)


Some people will alert 'bout our emotions but MOST of people would NOT ! 

Tak kata orang jauh, mereka yang terdekat tu penangannya amat melampau. Ye....sangat !


Alhamdulillah. Kami golongan terpilih. Syukur Ya Allah.

Since merasa keperitan  ni, banyak pengajaran yang Hani perolehi dari keadaan sekeliling, malahan diri Hani sendiri. Syukur. Syukur. Syukur. Terima Kasih Allah kerana memberi suami yang sangat memahami. Suami yang sangat supportive. Suami yang terbaik. (for sure la puji suami sendiri kan)





Hikmah.




Ye, setiap satu kejadian. Semua ada hikmah. Semakin kita diuji, semakin itulah sebenarnya Allah nak lihat sedalam mana kita berusaha dan meminta kepadaNya. Sedalam mana kita serius. Sedalam mana kita bersedia. Semua tu Hani dapat lihat dalam diri Hani. Dah menjangkau usia perkahwinan yang ke 2 tahun. Most ppl besides said, 'still new', 'keep trying', but..........til when?? Hani mengaku pernah suatu masa, diri ni sangat down.....sangat tak terkata kecewanya sebab kenapa masih belum.....kenapa...???? Bukan untuk menidakkan qada dan qadar yang ditentukan.....sekadar luahan untuk menenangkan hati...ini semua rezeki....ye Hani taw...rezeki Allah.......alhamdulillah...Allah tak pernah sekat rezeki Hani....cuma bab anak tu...ade salah kami yang menyebabkan perkara ini terjadi...diakui.

Suatu hari, dalam proses untuk pulih dari 'kecederaan hati', entah la....tetiba zupppp.....datang satu fikiran or macam terlintas la kata orang.......... Hani sedar Hani tidak istiqamah dalam melakukan sesuatu...... Bile fikir-fikir balik. Kat mana la agaknya usaha Hani buat tu eh...selain dari ........................... Masa tu tersedar. Menangis lagi. Ya Allah.... Hani tidak berusaha, tidak bertawakal dan tidak istiqamah dalam mendapatkan 'hajat'. Memang sedih. Bukan kerana tidak dapat, tapi sedih sebab diri Hani sendiri. Ya amat sedih...........

Mungkin inilah sebabnya kenapa masa tu belum tiba.

Sejak tersedar dari tu, hanya Dia tempat Hani mengadu. Tempat kita semua meminta. Dia yang menenangkan hati. Instinct rasa................................. tak lama dah tu....hahaha...not sure tak lama apa..........

Macam tersedar dari lamunan. Asyik berangan dan berangan. Sekarang ni, bukan lagi masa. 

Allah tu Adil, semakin banyak kita meminta, semakin itu Dia suka. InsyaAllah....Suatu hari, pasti ada.

Nak bangkitkan aura positif dalam diri.....memang payah. Apatah lagi dikelilingi mereka yang tidak memahami. Rasa nak lari...lari dari mereka. Tapi nanti, sama je situasi. Payah nak handle emosi ni....payah

Sejak peristiwa ni terjadi dalam hidup, Hani rasa banyak yang perlu Hani pelajari. Mendalami. Melaksanakan. Itu yang Dia nakkan.....Ikhlas....ikhlaslah keranaNya....Niat. Lillahita'ala....bukan nak cakap kite ni bagus, sebab ini semua pengalaman dan persediaan kita.........kadang-kadang pelik, senang je orang lain dapat, then buang..buat kite yang beria ni....payah sangat....ni lah dugaan....dugaan bagi yang berkahwin...kalau tak kahwin, bile la jodohh nak sampai ni.........pun pusing gak kepala nak fikir kan...so ape perlu buat....redha...usaha....tawakal.....insyaAllah....






Kecewa.


Dulu sangat mengkagumi 'mereka' kerana 'mereka' sangat memberi semangat dan pendorong untuk kami. Mereka tidak mempunya sebarang masalah untuk menyakiti kami. Sumpah. Rasa bertuah. Itu semua dulu. Kini tidak lagi. Actually nak story mendalam but ........ stalker ramai la.... hahaha....hati ni rasa nak je citer tapi xpelah....simpan dulu. Kalau nak....nanti kite private msg k..hhahaha



Cuma apa yang perlu buat sekarang................Hani perlu elakkan diri dari mereka yang menyakiti...hahaha....ELAK-ELAK

Jangan terasa hati. Ini untuk kebaikan bersama. Taknak nanti hati ni berbekam...menusuk..dengan tusukan 'tanpa sengaja' dari mereka. InsyaAllah..untuk sementara sehingga hati ni pulih.




p/s : lama tak update blog ni.....update pendek pendek je. lama tak story bout TTC ni secara details...banyak ekceli tapi biar dulu lah......

9 comments:

anna alaui said...

sabar ye hani..Allah sentiasa bersama dgn org yg sabar..In Sha Allah masa kita akan tiba nanti..teruskan doa, usaha dan tawakal akhirnya..:)

hanidatul shatira said...

Yye lah...kalau kite tak sabar pon macam boleh dapat kan...heheheh..ni sume hikmah...nampak n tak nampak je..insy..mmg percaya..rezeki tu ade...thanx :)

sweet tooth said...

hani, find someone that u trust to share your feeling...simpan dalam hati pun x elok jugak... Takut 'makan dalam'. InshaAllah, mcm Hani kata, ada hikmah disebalik ujian. Banyak pahala bila kita redha :-) Take care.

hanidatul shatira said...

yup...payah nak carik someone yg faham..........

::EIDA:: said...

ade tu ade.. sikit je lagi ALLAH uji.. hehehhehe ;))

Mrs Z said...

salam kenal.. banyak2 sabar ... baru je saya post entry pasal ni kat blog saya tadi.. hehe http://tryingtofindmylittleone.blogspot.com

apapun, semoga kita ttcians akan di kurniakan zuriat juga nanti... cepat atau lambat je... :)

ezy said...

bersabarlah wahai hati....pm me plzzz!

prog muten said...

rm1/pc strip test upt pregnancy dan rm1.20 /pc opk kesuburan
email; lovidoobidoo@gmail.com
blogshop; http://tester-kesuburan-pregnancy-murah.blogspot.com/
sms:puan nor 0122723104

FY said...

Haniiii...entry ni buat I nangis tak berhenti..paham sgt2..kita sabar sama2 ok..semua ada hikmahnya Hani..

♥kawan-kawan, tinggalkan link anda supaya saya mudah menjenguk page anda semula♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Hanidatul's Blog | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™