Pages

Saturday, April 16, 2011

resepi buat begedil, cara saya

selamat pagi
eh, terajin pulak pagi ni nak main masak masak kan
hujan lebat nih
kata orang kalau tidur memang ASYIKKKKKKKKKKK
 tapi mata ni da cukup tidur kot semalam
so pepagi lagi dah bangun, teman suami bersiap n peluk cium sebelum die pergi kerja (eccecece....nyampah laksss)
pastu dalam kepala otak ni terfikir apa nak buat yek lepas tu
1st thing yang saya buat ialah membasuh kain
almaklumlah hidup berdua
saya hadkan basuh kain selang 3, 4 hari seminggu
dat's mean dalam seminggu dua kali je basuh


basuh mesen je pon...hhihihihi
sambil menunggu kain siap kering semua
terfikir dalam otak ni lagi nak masak begedil 
so meh sini saya tepekkan beberapa bahan bahan yang diperlukan yek tuan...puann

bahan-bahan :
kentang yang dah dikupas kulitnya, kalau nak makan kulitnya pon..up to u!
ayam/daging dah siap potong, bukan sekor bulat bulat yek! papepun..up to u!
daun sup yang dah siap potong, kalau nak letak without potong pun....up to u!
bawang kering yang harus kering...kalau basah pun ..up to u!
lada sulah sikit, nak letak lada hitam pun....up to u!
telur sebijik jek, nak lebih.....up to u!

ok now cara-cara :

1. kentang dan ayam tu digoreng dahulu yek, letak la kunyit n garam sikit, tapi ada sesetengah orang rebus kan...ni cara saya...harap maklum yek
2. selepas dah digoreng tu, kentang tu dilenyek 
3. ayam tu korang tumbuk kasi die hancur jugak...ceraikan ayam tu dengan tulang, kalau nak letak tulang pon...korang yang makan bukan hani..hahaha
4. lepas dah hancur ayam n kentang tu, korang gaul lah....bagi sebati konon....(pakai tangan la..kalau sendiri makan, kalau buat meniaga tu, sila jaga kebersihan, pakailah sarung tangan yekkk)
5. letak serbuk lada sulah secukup rasa 
6. letak daun sup dan bawang goreng tadi dan gaul bagi serata semua 
7. pastu korang uli or bentuk kan la rupe begedil tu nak jadi rupe ape pon asalkan boleh dimakan, sukatilah ada yang suka buat bulat besar besar, ada yang kecik kecik
8. pecahkan telur, dan korang celupkan begedil yang dah dibuat rupe bentuk tadi dan goreng

senang jak!
ni pon hani belajar melalui kawan kawan + tengok resepi kat internet

cuba la....kalau kat luar, sebijik je dah RM1.....
better buat sendiri.....jimat dan lagi puas hati....nak tambah ayam banyak banyak or daging banyak banyak pon ..up to u!


6 comments:

^effa^ said...

bergedil.. my favvv.. heheh. dulu arwah mak ada slalu wat.. tolong penyek ubi.. heheh. skang tgh preg, tak masuk dapur.. pas ni nak wat la.. hehehhe ;)

hanidatul shatira said...

hehehehe...my fav gak..dats y selalu wat....

^effa^ said...

lenyek ngn daging burger mmg sedap.. uishh lapa la plak.. hihi..;)

hanidatul shatira said...

hahaha...bahaya ni..u ngah preggy.....ni da kira mengidam nih...hihihihiih

^effa^ said...

hihi.. smlm mngidam durian, smpi pakcik ofis tolong carikan. haha. ni bergedil kene g umah u la.. hahah ;)

hanidatul shatira said...

haahahha....puan effa....jgn memain taw...bby awak tu nanti kempunan lak x dapat mkn begedill..hahaha..meh..silelah kerumahhhh :)

♥kawan-kawan, tinggalkan link anda supaya saya mudah menjenguk page anda semula♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Hanidatul's Blog | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™