Pages

Wednesday, June 6, 2012

sape pernah on clomid???

Mintak tolong share sikit pengalaman kalian...

period yang tak regular akan diregular kan....betul eh????

so kalau period kite 30, akan jadi 28 hari??? betul ke???

or ada yang makan clomid, period tingtong jugak??? makin lewat???




19 comments:

ieza said...

Saye pnah on clomid for 2 cycle... Period cycle mcm biase je still 28 days..but yg lain nye lps on clomid ni period yg dtg tu makin sikit, kalo slalunye 5 hari nnt myb jadi 3 hari jek...hope this can help :)

shuhada said...

hi hani..i'm shuhada....as i penah cerita dulu dlm fb kita penah chat..:)..i pemakan chlomid..ye la 6 tahun tunggu baby kan...seme pil2 ni i dah rasa...

i mmg jenis period tak teratur n salah satu sebab nape doktor kata susah pregnant..

but i makan chlomid period i tak dirawat jugak...sama n getting worse...

then i kene pulak makan mercilon untuk aturkan balik period...tapi still the same..

but i rasa if u dah go tru semua tu still tak jalan..u stop je la..sbb ada ramai yang period tak teratur masih boleh preggie...

so u rawat kaedah lain pulak rather than u asyik telan pil takut rosak buah pinggang kemudian ari...

that's my 2 cents

YuNyLoveSYou said...

Saya pernah amik clomid... period makin cepat datang.. dah tak ting tong or lambat2.. awal dalam 2-3 hari jugak la.. and slalunya on time.. boleh agak.. hehe..

hanidatul shatira said...

ieza: owh..yeke...alamak...mcm makin worst je mkn clomid ni kan...neway thanx for help.....

shuhada : hi usahawan pb yg bejaya..hehehe....haa..kite igt mase kite chat kat fb tu kan....tp nak mencuba...mcm tak menjadi je...tape la..nnti nak consult ngan doc...nak cuba lagi camne....sbb dah tataw nak buat camne lg nk kasi lekat...huhuhuh.......n i think clomid ni mmg makin worst kan hormon la kan....cacamarba..

Anugerah Terindah Diaries said...

Salam Hani , akk penah on clomid 3 cycle..tp x success pon ngn clomid...after clomid tu bru dapat refer letter jumpe gynae utk checkup.. so far aritu period cambiasa jer ..sbb akak nyer peyet 28-32 hari..trylaa manetau ok ngn hani dan ade rezeki hani....

ieza said...

Hani, clomid nih doc bagi untuk tolong telur dlm ovari jd matured, then bile dah matured nnt hopefully die akan ovulate. Normally bile dh mkn, before estimated hari ovulate doc akan buat tgv scan and check size telur...if dh ckup besar doc akan suggest bile bole bersame with hubby..
And sometimes doc akan bagi injection untuk tlg telur tu matured. But as i know, clomid nih x bole mkn lbih dari 6 cycle.... Ade couple yg can get preggy after taking clomid, ade yg xde effect pun... Xpe doa + usaha + tawakal insyaAllah nanti dipermudahkan aminnnn :)

hanidatul shatira said...

yuny : kire awak pnye period ok la kan..xde pape masalah

ATD : ramai yg on clomid x success kan...period akak kire ok la tu..hani punye x ontime la...huhuhu

ieza : insy...hani harap kalini menjadi la...hihihi.....cuak nak jumpe doc....

chinta... said...

hai hany...chinta entah ke berapa kali da on clomid..tapi peyed sama je..xde perubahan..tapi yang pasti selepas on clomid senggugut makin menjadi2...sakit sgt2..pas2 perubahan pada chinta lg keputihan yg teruk..harap2 clomid okey ngan badan hany...

Yana said...

hani, sy on clomid cycle lepas..period cycle ni on ikut tarikh cycle lepas..even xpreggy,alhamdulillah dia keluar ikut time n bnyk..sblm ni sikit2 je..

cycle ni sy nk try natural je tanpa mkn apa2 except asid folic dan bantuan OPK..tgk ape jadi pulak..hehe

chaiyok2!

hanidatul shatira said...

chinta : yeke...hurmm...lain org lain die pnye perangai hormon kan....adehh....

yana : yeke..hope hani mcm yana la...on time...tp now hani da cd30...x kuar2 pon lagi...cume harapkan sgt naturally dpt conceive....xyah la jumpe gynae..nak jumpe dorang time dah preggy je..hehehe

Aida said...

sis..
saya pun ambik clomid...
sekarang ni saya dah cd64...
sekarang ni baru ada rasa nak turun period...

hanidatul shatira said...

yeke...wahhh..lagi lame eh.....hurm..kesimpulannya clomid bukanlah ubat power untuk period regular kan...

Little world said...

SALAM..
setiap orang yang on clomid selalunya menerima kesan yang berlainan.
macam sUe peod jadi pendek--dr 9 ari jadi 4 arie jer...sue on 1 cycle jer...pastu sue tak nak --mungkin kesan clomid--pastu selama 6 bulan peod tak ok--selang 2-3 bln--tapi pastu Sue preggy yang 1rst(but miscarriage after that)

Farisha Haris said...

saya tgh on clomid sekarang ni... period masih tak teratur jugak... hurmmm...

hanidatul shatira said...

sue : tu lah..hani rasa hani tanak truskan la clomid ni....period tak berape nk betul la.....

farisha : yeke...means clomid ni bukan ubat best la eh..hahah

Anonymous said...

pernah mkn clomid for the 1st trial..alhamdulillah lekat..mkn waktu mlm clomid tue waktu yg sama setiap mlm..n mkn epo jugak dr Day 1 unti Day 10 kene stop...pas tu Day 11- Day 15 try OPK..insyaALLAh dgn tawakal dan usaha ader rezeki xkemana..

Anonymous said...

Salam ..sy nak share my current situation.. sy mmg alami irregular period sejak dulu lg..lepas kawen ni kene amek aggressive action la kan sbb dh ready nk pregnant. So jmpe pakar di hosp pantai..n doc bg mkn progluton utk regularka period utk 6 cycle. Alhamdulillah period jadi regular..7 hari. Lepas tu..doc tanye whther nk prgnant semulajadi tanpa ubat atau nak ubat. So disbbkn faktor umur..so decide amek ubat iaitu clomid. Clomid ni kene makan lepas period day 1 dan mkn utk 5 biji shj. So..tgulaa period. Sampai je waktu period..hari kedua period start mkn clomid setiap malam sebelum tdo sehingga habis. Yg surprisenye..drp period yg sebelum ni 7 hari jadi cume 5 hari shj. So plan betul2 dgn husband..buat kiraan hari subur..bile check gune ovulation test double line terjadi pd hari ke 16..maknenye hari y betul2 subur. So plan dgn hubby utk 'bersama' tp bknla bermakne sebelum tu xbersama tp plan betul2..sbb sperma bole tahan dlm rahim wanita selama 48 jam. Dan sekarang sudah hari ke 32 my period still xdtg2 lg...hmm i wonder if sy pregnant..perut skrg ni asyik kembong je..plus ade mcm bende tajam menyucuk2 kt perut..senak pun ade..kdg2 rase mual..pinggang mula rase x selesa...so maybe i pregnant..tp suami ckp jgn terlalu mengharap..even kte dah usaha mcm2..tp tuhan jualah yg mengizinkanNya...so ape yg sy buat..sy cume tunggu dan berdoa..dan bykkn dan rajin bace2 pengalaman org mengandung ni dlm internet. N yup sy dah pun terbaca blod drzubaidi tu..lepas bace semua tu..serba sedikit membantu utk tidak terlalu mengharap takut frust. Pernah smpai sy terpk utk buat ujian darah sbb keadaan memakse..sbb dapat tau ada majlis y perlukan sy utk berkawad..omg...kawad n pregnant is not a good friend...so ape y boleh sy buat..sy slow talk dgn pegawai atasan utk kecualikan sy n mohon utk amek peranan lain dlm majlis tu nnti...so skrg ni sy jd lebih prepare..utk x terlalu menghrap..n skrg cume menghitung hari..berdoa dan tunggu shj smpai sebulan..if period kedua pun xdtg then kene jmpe doc..there must be a reason y...sabar ya

DiedaYoong 1983 said...

Hi..dh berkawen 2 tahun 8bulan....sy lepas kawen mmg period kejap ok kejap xok...dh jumpe doc...dh scan n kami dua2 ok...sihat...skrg tgh tgg period doc dh kasi clomid...clomid yg pertama...xtau la apa rasa pas telan ni nnt....tp period xmai lg...dah day30...

diayana aini said...

Sy pon dh dkt sethn kawen. Period regular and doctor suggest clomid. Baru nk try esok.

♥kawan-kawan, tinggalkan link anda supaya saya mudah menjenguk page anda semula♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Hanidatul's Blog | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™