Pages

Monday, June 10, 2013

memerlukan bantuan ttc'ians

Salam kengkawan yang pernah mengalami masalah ni....


Hani dah 3 weeks delayed period...maknanya today dah CD51

no sign of pregnancy........dua kali buat UPT, -ve


ni kali pertama jadi macam ni since consume PATI DELIMA GULSHAN

perlu ke hani amik ubat turunkan period??

for sure kalau pergi jumpa gynae n not pregnant, kene amik ubat turun darah kan....kan???

so perlukah hani proceed untuk itu???


YAY or NAY??

16 comments:

SaL_HaSa said...

x perlu kot..sy pernah delay period 3 minggu coz ambil supplement. biasa la tu period delay sbb supplement.. tggu dulu..nanti dtg la tu miz P

sweet tooth said...

Hani, i suggest pi jumpa doc and dapatkan nasihat doktor. Coz doc adilah pun ada cakap, x elok kalau period lama x turun. Boleh menyebabkan kanser. bleh refer blog dr. Pi jumpa doc tau. Take care :-)

hanidatul shatira said...

SAL : yeke....hurmm...nk tgu sampai bile eh...kalo ikotkan da 19 days delayes

sweet : tu lah..nak jumpe doc...whee..takottttttt........

ShaSa RosSa said...

beb..pegi la jmpe doc,..leh scan or wt ujian darah untuk confirmkan..klu da confirm xde..boleh la amek ubt trun darah..

Sizuka said...

Ubat turun darah tu contohnya dupasthon.. klu x pregnant, akan turun darah peruod.. klu pregnant, akan menguatkan rahim.. jgn bimbang.. jumpa doc cepat2 ye dear..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

tunggu dulu.. yana pun ada short period masa makan PD ni. atau cuba stop makan PD seminggu. kalau tak period juga, pergi klinik

Carmello said...

assalam hani. Saya pun rasa elok hani jumpa gyne. Gyne pun boleh detect kita dah ovulate ke belum rasanya kan.. tak elok biar period lambat turun ni.. melainkan memang cycle kita panjang.. :)

Puan K said...

hani.. K pun suggest pergi jumpa gynea... Sebelum bg ubat, slalunya akan scan dulu.. jgn risau and jgn takut utk jmpa gynea ye.. :)

PutriesNoora said...

sy pernah gak delay gitu..sy g check darah kat doc..check beta hcg ke ape nama dia..n scan..kadang2 upt memang xleh detect..so kene p check darah..lepas tu insyaAllah dapat keputusan paling tepat n doc akan suggest ape yang patut.=)

Zana Adieyza said...

dear, kalau boleh jangan makan ubat turun darah.. zana masa delay period dekat sebulan lebih, doktor mmg x cadangkan makan ubat turun darah.. sebab dia kata, mcm2 kemungkinan boleh jadi..

apapun, trs jumpa doktor k.. take care dear..

hanidatul shatira said...

orait kengkawan...thanx for da comments....so keputusannya kene jumpe gynae jugak la yep...wuwuwuw....cuaks....next weeks baru nak jumpe...actually da seminggu x consume pati delima ni....so now wait n see je lahh/...thanx again ye...nnti akan dimaklumkan kelak..cewahhh..

liza♥aufa said...

cuba tanya org yg jual pati delima tu, if dia x leh jawab kene g jumpa doktor kot. atau tgu dulu, mana tau ada rezeki...

KUREKURE COMEL said...

sy dulu nk dekat sebulan x dtg bln...
xlama tu, dtg dlm seminggu...

bulan depannye pregnt...huhuhu...

Nurul A said...

selalunya kalu makan apa2 supplemen pun, mmg akan affect the menstrual cycle. especially, kalu kita memang ada problem. for me, as long as apa yg kita makan tu natural source...then tak perlu risau sgt.

doctor dh diagnosed PCOS ke? kalu confirm, try avoid makanan yg boleh increase hormon estrogen and androgen. e.g low fat milk, some PCOSer avoid soy.

:)

hanidatul shatira said...

no..not yet diagnose as pcos but i think im pcos...ok...will tke note of that...means perkara ni normal la ye...

Suwaibah YS said...

hurmm sue mmg consume pati dlima ni.. ade skali tu period byk kali.. semniggu sampai dua kali.. pastu ok.. maybe hormone kot..pape hani jmpa doc ye :)

♥kawan-kawan, tinggalkan link anda supaya saya mudah menjenguk page anda semula♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Hanidatul's Blog | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™