Pages

Tuesday, June 25, 2013

Sejarah buruk

Dalam sejarah selama hidup ni.....period delay sangat lama!!


Today CD 66...boleh bayangkan tanpa ada janin but period xnak detim sama...wuwuwuwu..sadis!



G klinik..doc suh tunggu jek...hurmm...2 months dah...tunggu lagiii




Pati delima ni ekceli menyenangkan ke menyusahkan?! Warghh...maybe ok untuk orang lain but not for me! Huhuu...




Sedeh :(

17 comments:

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

sabar ya hani.cube try makan madu khaula.kurangkan minum ais.jgn stress-stress.kita usaha sama-sama ya.xpe, Allah tau bila masa paling sesuai utk kita. =)

Umaira Umar said...

sy nak tanya...atau sape2 tahu ker boley share..

Situasi dimana period x datang tp kita tak ambik ubt turun darah. Ape kemungkinan akan jadi yer...?? pernah juga terjadi pada sy. Sy cukupkan 3 bulan, baru ambik ubt turun darah.

hanidatul shatira said...

maera : hurmm..tu lah..stress sbb tanak turun2...minum coke pon tanak turun tawww

umaira : kannn....kalo ley tamo la sampai amik ubat turun darah....

ummi inas said...

hani,sama la kes kita..ummi pun da 2bulan lebih tak dtg period..geram tau dgn period nie..nak kata pregnant memang tak la sebab masa delay 2weeks ari tu ada try upt tp -ve..ingat sblum masuk puasa nie nak gi klinik nak gi scan,kalau tak pregnant jgk nak minta ubat turun darah la..

Farhah said...

adekah sebab hormon? hormon x cukup utk turunkan period. hehehe.

farhah makan pati delima, period cycle dari 35 days dah kurang jadi 32 days. hope boleh dpt normal cycle balik which is 28 days or 29 days. ikot org kot eh.

liza♥aufa said...

yups, pati delima tu mungkin menyusahkan kot. liza minum pati delima tu dengan cara bancuhan, wat air letak dalam peti sejuk. amal kan beberapa hari, berat badan naik 5.6kg. nak kata liza makan banyak tak kot. mcm menyesal je minum pati delima tu :(

hanidatul shatira said...

ummi : kan...hurmm...means pati delima not good la for TTC..hahaha...eh..tak jugak..ade je yang ok...maybe for us

farhah : hormon tak ckup? maybe ok untuk awak but not for me..sbb cycle period hani before 31 days....

liza : ye la..badan naikk kannnnn........................geram!

Cik Puan said...

Sis, saya pun ada masalah yg sama mcmni..MA tu refer saya g hospital.semalam kat hospital,dr bilik doktor,g makmal, buat upt n then g bilik doktor lagi tunggu..pastu doktor suruh ambil darah lagi..lepastu result darah tu ambil 22 julai ni..ambil darah lagi..nak puasa mcmna...nak baby pun mcmtu eyh..

tapi,selalu sabarkan hati(sabarla sangat),bagitau,mungkin Allah nak saya prepare diri jadi seorg ibu yg baik..fyi sis,im baru 22years..hehe

BaTiK_PiNk said...

hani: Yani naik berat badan minum cuka epal... :( terus stop lepas 2 minggu minum...

QASEEH HATIKU QASEEH said...

salam..its hapen to me 10 yrs ago..ada prob dgn hormon n PCO..g jmpa pakar gynae..jgn try lain2 ubat or suplemen..g dktr gynae..sy jmpa dktr skli shj..dan ada ubat la d bg..alhamdulillah sy pregnen..even baru kawin x smpi se tahun lg masa tu..

teh said...

salam,

keadaan ni pun pernah berlaku pada saya. last period 27 januari 2013. lepas tu tak period-period dah... awal march cuba check UPT, negatif... tunggu lagi sebulan... awal april dapat UPT line positif... kalau ikut LMP, patut 9 weeks pregnant... gi klinik, doktor ckp tak nampak apepe (br 3-4 weeks kot masa ni).... dtg lagi 2 weeks... Alhamdulillah, masa tu baru nmpk and dah 6 weeks +..... rezeki akhirnya Allah beri.... saya sendiri terkejut, gi KK pun, nurse2 tu hairan... cerita dgn kawan-kawan, sedara mara pn diorg hairan... yang penting, tenang dan buat mcm biasa je... mana tau ada rezeki hani sbb saya pernah terbaca, kalau tetiba period ting tong... ada kemungkinan tak lama lagi laa tu....

awal tahun tu saya consume GLA Shaklee, minum susu kambing dan kurma... :).. jus delima kadang-kadang tp yg rajin amalkan suami saya...

aNis LeMoN aBu said...

hai u, :)

based on my own experience kalau period delay, bagi i maybe sebab 3 benda:

1) u ada gain weight tak baru2 ni? lemak akan produce estrogen yang akan menyebabkan dinding uterus tu menebal. jadi bila bertambah lemak, bertambah estrogen, jadi hormon yang sepatutnya menurunkan/meruntuhkan dinding period tu tak cukup, maka makin lambat la nak period.

2) mungkin juga ovulation lambat berlaku. biasanya lepas 14-16 hari kita ovulate, kalau tak ada persenyawaan, kita akan period. (assuming hormon kita ok la & tak ada pertambahan lemak secara drastik dalam masa terdekat la)

3) pemakanan. sesetengah benda yang kita makan boleh trigger hormon juga. jadi mungkin ada hormon yang terlebih. contohnya pueraria mirifica yang boleh trigger hormon estrogen. bagi certain orang mungkin ada kesan lain macam jadikan kulit lebih halus dll. tapi macam i cakap kat atas tu, mungkin dinding uterus akan terus menebal dan melambatkan period.

just my 2 cents.

oh ya. selamat berkenalan :)

hanidatul shatira said...

owh.hi! hurmm...badan mmg da naik pon...maybe u cakap tu betol kot...lemak banyak sangat menimbun maka laluan tu di sekat..hahah...ye la kot...so now, im on diet...hhehehe...hopefully keluarla period ni before raya..sbb almost 2++ months da tak keluar...cuakssss. !

QASEEH HATIKU QASEEH said...

If berat bdn naik byk sgt lps kawim kompom pco..hormon yg mnybbkn lemak d ikat..ssh pregnen..wlu diet puasa mkn jamu slimming tea semua tu mmg ss nak turun kn berat..kna usaha utk kurus spy hormon back to normal..btl la mcm yg ckp d atas tu

hanidatul shatira said...

Tu lah...rasa pon mmg pcos.....sbb hormon rendahhh...

Anonymous said...

Salam,

Pernah try air daun raya? Sy ade bace forum psl air daun bunga raya ni utk stabilkan period....

Mane tau serasi dgn sis...

Anonymous said...

Salam hani...

Sy pun berkongsi kisah yg sama mcm teh..baru2 ni period sy delay selama 2bln ++..last period 29 mac 2013..hujung bln 5 cek upt -ve..
Bln 6 lgsg x cek upt n lastly pd 19 jun 2013 sy gi klinik nk minta ubat turun darah..cek upt kt klinik akhirnya naik 2 lines yg terang..its +ve!..sy n hubby terkejut sgt2..doc scan baru 6w++..tp malangnya 3 hari kemudian sy bleeding n akhirnya gugur n kena dnc...sy dh ttc 3 tahun..xpe lah,sy redha,bukan rezeki sy lg utk dpt zuriat..sy jugak pcoser :)

Just nk kongsi,period sy pun jenis mls nk kluar,bila keluar tu sikit-sikit je..sy igt lg masa last sy period 29 mac 2013 tu,sy minum jus perawan gold keluaran d'herbs..period keluar byk giler..lps dr tu 2bln++ period x dtg,tup2 pregnant plak bila check..

-siti-

♥kawan-kawan, tinggalkan link anda supaya saya mudah menjenguk page anda semula♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Hanidatul's Blog | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™