Pages

Wednesday, October 31, 2012

bila si gedik dan si penyibok MENYEBOK !

It happened almost 2 weeks ago 

:'(

But memory takkan pernah pudar dan hilang begitu saja
tambah-tambah bila yang menyakitkan telinga yang mendengar dan hati yang merasa

dan mereka anak beranak memang sangat penyibok !
yes...mereka anak beranak


mak dan anak !


hahahah....biasa la..isu sensitif ni, memang susah la nak lupa....
story to husband, dan dia pon ada perasaan yang sama...hate them much!

 Ya....mungkin hani sangat sensitif but pada hani, sensitif hani tu masih diperingkat boleh kawal lagi....tapi mustahil dan amat mustahil andainya sindiran yang macam tu diterima dan kalian tidak merasai apa-apa...i mean tade perasaan langsung ! mustahil...

ok...the story begin

a day before my SIL get married, hani, SIL n MIL saje sembang-sembang kosong bout baby
time tu my SIL tengah pakai inai 
hani n MIL tengah pack goodies

kitorang sembang-sembang pasal ada yang dapat anak, ada yang dah lama kawen tak dapat-dapat n about cousins yang dah beranak n blablabla.....its all bout anak la kan
then hani story la pasal situasi hani n husband yang masih belum ada rezeki ni, ye la....almost 1 year n 10 months...masih belum ada rezeki, so a bit cuak jugak if ditanya oleh mentua kan..sape tak cuak kan???

so far, alhamdulillah, my MIL sangat memahami....sangattt sangat memahami about babies...yup...mostly cousins or friends  yang dah kawen AFTER kitorang semua dah beranak and ada yang dah masuk anak kedua ketiga blablabla....

boleh nak dikatakan kat sini, hani sangat senang dengan sikap keterbukaan mak mentua hani sebab tak pernah push kitorang bout babies ! so tade la nak stress bagai...chill !

then hani story la pasal orang yang agak penyibok pasal kitorang yang masih belum ada anak ni...then she said " Rezeki tu Allah bagi.............relaks dulu "....i remember the words.

Ok tutup kisah baby untuk hari tu.

Next day, solemnization day. 20/10/2012.
Selepas selesai upacara pernikahan, then kitorang semua makan-makan la kat surau tu.
Masa tu hani tengah dok lepak ngan kazen husband and on dat time la tetibe sorang minah kepochi ni, datang kat hani n she asked "hani pregnant eh??" then hani jawab la...."No, rezeki belum ada"

Masa tu hani pakai jubah kain jenis lycra warna purple and ada tali kat belakang but hani tanak ikat. Ye lah....takot la nampak sangat kebuncitan tu..hahaha..so tanak la ikat. Masa tu, minah ni sibok nak ikatkan baju hani tu....hani cakap la hani tanak. Ok...dia diam.

Lepastu, hani join balek kazen n husband hani. Sembang-sembang n pegang duit mas kahwin.
Lepastu, hani tak berape nak sure sangat situasinya, tetiba si minah kepochi tu n  mak die pandang-pandang hani n hani rasa mungkin lah..die tanya mak mentua hani pasal baby....n entah tetiba mak mentua hani datang kat hani n cakap "penyebok la dorang ni"
so, hani faham la apa pertanyaan dorang tu, hani buat dekkkk je la..

Then, hani pergi la dekat husband yang tengah bersembang dengan kazen die. Tetiba mak mertua hani panggil, n sebelah mak mertua hani tu, mak kepada minah kepochi tu a.k.a makcik kepochi

Korang taw ..... dengan kuatnya suara makcik kepochi tu, dia bagitaw hani pasal petua nak dapat baby
ok, at 1st time, hani rasa die mungkin prihatin la kan..siap nak bagi petua bagai
petua die tu pasal susu kambing dan kurma, blend n minum, n niat

hani malas sangat nak layan, hani cakap nanti-nanti la hani buat. hani cakap la hani taw benda tu tapi belum buat lagi. even dengan mak mentua hani pon hani cakap camtu. mak mentua hani faham.

lepastu, dia cakap...hani kene susutkan badan tu, muda-muda ni beranak beranak beranak la banyak-banyak.
ok, hani diam. ia kan aje la ape die cakap..ekceli memang malas nak layan.

lepastu die cakap kuat n makin kuat pasal hani tade anak nih.

masa tu....Ya Allah..........tataw nak cakap camne ! bukan sedih taw....rasa nak lempang!!!!!!

memang agak kurang ajarlah kalau hani lempangkan..hihihih....ialah tapi hani rasa makcik kepochi tu pon tak patut kot nak tegur pasal anak kat hani dengan cara macam tu. memula hani cuba fikir positif. mungkin dorang ni prihatin sangat kot pasal orang yang tade anak ni. hani diam...lame-lame rasa macam semua orang dengar ! orang belakang tu siap pandang-pandang hani bagai. rasa macam muka ni dah jatuh kat kaki pastu nak kutip balik kasi lekat kat leher.

haaa.....hani rasa cam satu table kat belakang tu dengar apa makcik tu cakap. dah la cakap kuat. sangat kuat !!!

i'm not down...but i'm very dissappointed !

masa tu hani diam je sebab ape taw....hani fikir, anak die  yang dah kawen tu, i mean minah kepochi tu, dah ada anak sorang. mati-matian la hani fikir dia ada anak sorang. so hani diam. 

lepas habis majlis, hani balek n hani tak sabar nak story kat husband pasal benda ni tapi hani hold dulu.

Malamnya, masa tu tinggal la hani n SIL je kat rumah....hani tak ingat la camne mula story tu, hani tetiba tanya pasal minah kepochi tu...ye la nak taw la sikit background die kan

then SIL said die dah kawen but BELUM ADA ANAK JUGAK n her marriage TONGGANG TERBALEK !

lepas je dengar apa SIL cakap, lagi membaraaaaaaaa hati hani ni taw ! tak sabar nak story kat husband.

FYI, fizikal orangnya BULAT, GEMOK, PENDEK

lagi bulat dari hani....

hani dah dapat point kat situ. so i think makcik kepochi tu tak fikir kot pasal condition anak die, men hentam nak sebok hal orang lain sedangkan anak sendiri pon lagi teruk ! 

n masa otw nak balek tu, hani story la kat husband pasal kejadian siang hari n apa yang SIL bagitaw pasal minah kepochi tu. husband punya la marah n dia cakap, nape tak bagitaw die awal-awal. sebab husband pon memang tak suka dengan minah kepochi tu. gedik semacam, katanya.

Keesokkannya, 

i think my MIL faham apa yang hani rasa semalamnya, masa tu hani n mentua dok depan. hani ni jadi pembantu 'salam seluk' dia..heheheh....
so, masa tu, si makcik kepochi n anak kepochi die ni datang
mak mentua hani cakap, "haaaaaa.....datang dahhh"

pastu hani cam nak pandang la belakang sebab memang tanak sangat tengok muka anak-beranak tu
then mak mentua hani cakap "control hani, controlllllll"
so control la jugak.........tapi memang tak pandang dorang la.....rasa menyampah !


then hani remind husband n tunjuk kat husband dua makhluk Allah tu. then husband suh hani stay ngan dia. kalau die cakap pape lagi, husband nak 'tembak' je..hehhe...pandai cakap orang..diri sendiri pon tak betul. tonggang langgang. penyebok hal orang.

haihh..sampai la die da balek, tetibe je si minah kepochi tu cakap, 'nak tunggu kak ija, nanti kak ija tak nampak kita dah datang"
bluwekkkkkkkkkk....nak muntoh ijo!!!!!!
malas nak layan....lagi cepat blah lagi bagus (kata dalam hati je lah..hahhaha)
dalam majlis kan..masih ada lagi la nak hormattttttt

==========

hani tataw nak luahkan macam mana lagi tapi memang hati ni sakit sangat !!!!!!!!

mungkin ada orang fikir benda tu sekadar nak cara die kot nak cakap....tapi pada hani, dalam situasi yang ramai orang tu, hani rasa benda tu die tak patut nak 'sebar'kan dekat orang. masa tu memang dah redha dengan 'kekurangan' hani...but then bile dapat taw story sebenar dorang..i think dorang lagi teruk !!!

rasa cam nak patah balek masa tu n terus sound...."cermin diri tu elok ke tak sebelum nak sebok hal orang lain"


uhuhuhuhuhuh.......so orang-orang begini haruslah dihindari ye wahai TTC'ians sekalian alam !!!!

jangan cuba rapat...miahahahah......makan diri...



14 comments:

::EIDA:: said...

Makcik tu bercakap dengan cermin ke? HAHA.. Sebab anak dia yang mengalami masalah tu... Agak2 die sedih tu... takdapat cucu lagi! Die perli lah hani.. kepochi sungguh!!!! Buat derkkk je dgn dia hani, lantak aaa..... Kurang ajar pun! Janji tak sakit hati.... heeee

hanidatul shatira said...

kan.....x cermin diri sndiri pastu men tibai je nak perli2 orang....benci r org camtuuu

Suwaibah YS said...

ermm.. hani, sue pun slalu kna ceramah dgn makcik2 yang PRIHATIN ni, mcm2 tips nak bagi, tapi cara cakap mcm satu dunia nak tahu..suara bukan main kuat..seolah2 bukan nak bgi tips, tpi mcm nak memalukan.... tensi

hanidatul shatira said...

sue : kan!!!!!!!!!! macam nak bagi tips tapi heboh satu dunia....kalo prefect anak cucu ramai tape la gak..ni anak sndiri pon tonggang langgang..sebok ngan anak org lain....

eKa said...

haiyo..kenapa perlu nak bg tau satu dunia eh.ckp slow2dah la...patutnya dia memahami sbb ank dia pun d tmpt yg sama...saiko la derang tu.tp yg best mertua hani.sgt memahami

sweet tooth said...

hani, i kalo org sibuk bg suggestion buat itu ini, n i malas nk layan, i ckp je..... Ohhhh, dah buat dah... Walaupun i x pernah buat benda yg dia suggest tu.... Huhuhuhu..

hanidatul shatira said...

eka : taw xpe..sib baik mentua ok..hehehe

st ; time tu terjujur pulak...ikotkan mmg malas sgt nak layan..tp depan mentua kan..dah kawan mentua jugak..so dengar je laaa

liza♥aufa said...

rezeki di tangan Allah swt , hari itu akan tiba juga, sabar ye hani. liza doa kan suatu hari nanti akan tiba juga. liza pernah alami suasana yang sama :)

so liza pon rasa dan sgt terasa bila bace kisah hani ni.

Amoi Farah said...

Geramnya bila baca palinnggg tak suka kalau org kepochi melebih-lebih padahal dia pon sama macam cerita nie jugak la

hanidatul shatira said...

liza : amin....thanx liza...cuma agak terkilan dgn sikap org mcmni

amoi : kan?!!! x sukeeeee...huh

Pink Lavender said...

hani...abaikan jer org mcm tuh...
sbb kalau kite duduk n melayan, lg sakit hati kite jer..
mudah2an kite ada rezeki nanti...:)

hanidatul shatira said...

mmg x pernah amik kisah pon hal die..tp die yg sebok kisah2 kan kite......insy..mudahan ade rezki..aminnnn

prog muten said...

nak kongsi sikit, jemput tengok blog saya,thankz
http://tester-kesuburan-pregnancy-murah.blogspot.com/

prog muten said...

Salam pada semua...
Kami pembekal strip ujian kehamilan dan ovulasi dengan harga yang murah tetapi berkualiti.
Kami menjual secara runcit pukal dan dropship.
Harga serendah RM1.00/pcs.
Lebih banyak anda beli, lebih DISKAUN kami beri
Untuk keterangan lanjut lawati blog shop kami:
http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/
terima kasih admin

♥kawan-kawan, tinggalkan link anda supaya saya mudah menjenguk page anda semula♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Hanidatul's Blog | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™