Pages

Tuesday, July 12, 2011

5 ekor kucing dan kisahnya

selamat tengahari

hari ni kan hani EL

so tataw nak buat pe kat rumah ni

lepas siap2 basuh baju n kemas mane yang patut

hani dah tataw nak buat ape dah.....layan DVD..ntah pape story sume hani layan

sampai nak termuntah tengok DVD jep

amek kamera DSLR en asben, tangkap gambo 5 ekor peneman setia hani




tada!!!
ok meh hani perkenalkan sekor sekor
memula yang bawah sekali nih

paling besar

ekceli die bukan kucing hani taw, kucing sape ntah, men sesuka hati je masuk rumah pastu siap guling guling pusing pusing pastu siap manja manja lagi ngan kitorang
die ade kembar, sebijik kale ngan die
kami confius sket memula, tapi kembar die tak berani jinak sangat
yang ni pulak jinak lelebih...hahahahah
kami gelarkan die "kakak"

panggil je kakak, mula la die ngiau ngiau gedik
betulll....die sangat gedik !!!
pantang usik sikit, ngiau ngiau gatal la die
iskk.....memula takmo la kasi die masuk rumah taw
tapi die yang tataw malu nak masuk rumah
kesian pulak, lepastu die baik dengan kucing yang hani bela
ekceli memula bela sekor, si kakak ni masuk line
jadi lah dua......

hani paste gambar yang sama, nanti tak payah la korang nak skroll atas balek

ok perkenalkan kucing yang sebenar benarnya hani bela
petak nombor dua dari kiri
kale die comot comot macam tak siap mekap tuh

haaa...namanya DINO
dino ni hani jumpa kat tempat kerja hani taw
ekceli before dino
hani ada bela 2 ekor sebelum dia
tapi dah diberikan pada mak mentua
sebab??
masa tu terlalu ikot sangat cakap orang
kucing tu buatkan kita takleh nak pregnant
menangis nangis hani hantar kat umah mak mentua
nak tanak terpaksa terima sebab nak anak punya pasal
last sekali, bila da baca fakta sebenar
dan tanya orang-orang berkenaan, 

KUCING BUKAN PENYEBAB KITA SUKAR MENDAPAT ZURIAT !!!

korang kene faham tuh !!!!
dalam seminggu je hani tade kucing
setiap pagi kami akan bagi makan kat kucing-kucing kat ofis hani taw
sampai kucing-kucing tu dah kenal enjin kereta en asben
kami sampai je semua da kerumun nak breakfast....hiihihhi
masa nak bagi makan tuh
terdengar bunyi anak kucing mengiau taw
kuat bunyi nya
hani pon carik carik la......rupa rupanya kat bawah kereta orang
comel,,...kecikk jep
FYI, hani ni pantang tengok baby kucing, sume nak bawak balek
kucing-kucing yang bela tu sume asal amik baby baby lagi

si dino ni, memula en asben cakap takyah la....
ye la..nak conceive punya pasal
lepas tu, hani fikir
rezeki, zuriat dan segalanya bukan ditentukan dengan bela or tak bela nya kucing
am i rite???

bela kucing ni lagi murah rezeki
percaya tak???
nanti nak abeh nanti hani story kenapa murah rezeki k


so kami pon bawak balek la si dino ni
mandi kan die tiap tiap minggu
hahahahaha
pastu mentua cakap, jangan kerap mandi, nanti die sakit
baru hani kurangkan mandi kucing
hani ni pantang kucing comot sikit, mesti nak mandikan...hihihihi

macam baby manusia plak dibuatnya

si kakak dan si dino ni berkawan baik
dah macam anak n mak
sayang sayang antara yang lain
tengok !
binatang pon ada belas kasihan dan berhati baik

ok now korang tengok yang 3 ekor tuh

dari kiri : manis, cantek dan milo

hihihi..nama tak boleh blah

ni kucing dari ofis en asben
kat ofis en asben, kat basement
ada sekor kucing tu memang setia ngan en asben
sampai semua orang taw lah, kucing tu kucing en asben
padahal memula en asben sekadar berikan makan je 
lama lama terus melekat, jadi kucing sendiri

kucing tu beranak taw, ada 3 ekor
bile da besar, memang en asben nak amik (ditambah pulak hani desak desak nak bela)
takotla nanti kene lenyek ngan kete ke, almaklumlah kat basement kan
anak-anak kucing ni jadi rebutan taw
cepat cepat en asben bawak balek

taw tak bile die bawak balek???

semalam !!! a.k.a 11 julai 2011

hihihih.....
alang-alang dah EL harini
hani mandikan ketiga-tiga sekali
lepas hairdry kan bulu dorang
nanti kesejukan pulakk

yang ni masih dalam peringkat penyesuaian lagi
si kakak dan si dino masih garang-garang jinak lagi ngan dorang

bau belom sama lagi
tunggu la seminggu dua
lelame, abehlah rumah tu macam tongkang
jatoh sane, pecah sini
haihh.......tapi hani suka
tu la penyeri hidup kami sekarang




ok now hani nak story pasal ape hani cakap bela kucing ni murah rezeki

kucing  ni kan binatang kesayangan nabi kita

tak baek bersangka buruk
tak semua kekotoran atau kejahatan tu berpunca dari kucing

cara tuan empunya diri membela yang mencerminkan kucing tu bersih or kotor
pandai-pandailah kasi dorang tu tak kotor kalau taw  nak bela kucing
betul tak???

setakat ni kucing hani memang sume buang poo poo dorang kat toilet, belom lagi bersepah merata tempat
alhamdulillah, ia amat memudahkan kerja kami membela nya...syukran syukran

ok.....ni hani nak story sikit

family hani bukan jenis bela kucing
dulu kami bela tapi dah lebih 10 tahun tak bela kucing
so hani tak berape kekok la dengan kucing nih

memula kawen, hani memang cakap ngan en asben
tanak bela kucing
sebab mentua hani bela kucing almost 20 ekor taw!

kami stay tanpa kucing dalam sebulan selepas kawen
lepas tu jumpa sekor baby kucing, TECHIK namanya

then en asben ada bagi beberapa ekor lagi kucing luar makan taw
hari hari pagi petang !!
tak termasuk kucing di ofis die dan kucing-kucing di ofis hani dan kucing-kucing di luar if kami jumpa kalau berjalan-jalan
mase tu hani macam stress sikit
kami menghabiskan wang ringgit dalam RM5O0 untuk membeli makanan kucing
SEBULAN!

ye la....before kawen, ape hani nak semua dapat
then bile da kawen, macam kene catu pulak
rasa tak puas hati
masa tu, isk...ade yang hani tak suka dengan kucing taw

lepas tu, bulan demi bulan
pembelian makanan kucing seperti biasa, malahan bertambah

alhamdulillah, hani tataw nak cakap macamana
kami ni bukannya kategori orang 'berduit'
tapi apa yang hani hajati, boleh nak dikatakan semua dapat
walaupun tak semewah mana
bayangkan
masa tuh, ter'over' bajet taw
beli tu beli ni
sampai nak ujung ujung bulan tu
'mengah' dah
tapi entah, ada je rezeki dapat sampaila tiba waktu gaji
tak terasa 'sempit'

sedar tak sedar
hani terfikir
MUNGKIN
masa memula tu
rezeki mahal
sebab hani tak redha duit tu untuk beli makanan kucing
untuk bela kucing

tapi sekarang
bila semua dilakukan dengan ikhlas dan redha

alhamdulillah, rezeki tu ade sepanjang masa

entah. perasaan ni hani rasa sendiri, apa yang hani rasa, apa yang hani tempuh
kalau korang, hani tataw la

sebab tu la sekarang, hani makin positif pasal kucing
sebab hani taw

kucing ni mendoakan kesejahteraan hidup orang yang memberikannya makanan

wallahualam

cuma hani bersyukur, dan semoga kesyukuran ni tak membuatkan hani menjadi  makin riak dan takbur dengan nikmat yang diberikan. walaupun masih terdapat kekurangan dalam rumahtanggan kami, tapi hani bersyukur........sekurang-kurangnya masih ada lagi ruang dan peluang untuk hani perbetulkan apa yang tak betul....

so, kepada sesiapa yang berkenaan, jangan terlalu negatif mengenai kucing
kita semua makhluk Allah
taraf kita serupa
cuma kelebihan kita adalah dari segi AKAL
untuk berfikir, mana yang baik dan mana yang batil




peace yo !

5 comments:

aTy _faRed~ said...

saye pon suker kucing sangat2.. kat umah tu ade sekor rezQi namenyer... die lar peneman saye kala asben gi outstesen...huhu

hanidatul shatira said...

yeke..bestkan bela kucing nih
seronok.time stress..dorangla pengubat.....

::EIDA:: said...

Itu baru 5 ekor.. Ida bela 7ekor !! HAHA~
Rumah takyah cerita.. dah macam kitaorg ni yg menumpang lak dgn rumah kucing.. hehhehe~

Tp itu lah, rezeki mmg bukan kt tgn kita. Tuhan yg tentukan. Bila tiba rezeki kita, kita dapat. Bela kucing mmg tak de kene mngena dgn zuriat.

Tapi hasil pertemuan dengan doktor, ada enzim kucing yg menghalang kita (perempuan) untuk pregnant. Bulu, najis semua ada kiatan. Ida malas nk seacrh sbb sedih sangat, sbb terpakse menghantar kucing ke kg. Cube hani seacrh ? hehhe~

Apa apa pun, kucing adalah segala galanya !! kan ? kan ? hehehehe~

*ada masa, jenguk2 la ke blog ida baca pls kucing2 ida.. gerammmmmm bila baca bali.... hehhee*

Halimaton Hanafee said...

sy pun sgt suke kucing..bleh jd leka kalu melayan diorg nie...

hanidatul shatira said...

eida : memang betul...secara saintifiknya...tapi rezeki kan....bela ape pon kalo da nak preggy, tetap preggy.....memang hani ada baca, tu pasal la yang dlu hantar kat mentua...now hani tak peduli dah.....hani yakin, rezeki tu ade sebab hani pernah preggy..bukan tak pernah..cuma tak panjang tempoh tu....tapelah..lantak lah ape org nak cakap..asal hati gumbira...hehehehe


hh : taw xpe..best kan....tak rasa bosan dok umah sensoranggg

♥kawan-kawan, tinggalkan link anda supaya saya mudah menjenguk page anda semula♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Hanidatul's Blog | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™