Pages

Tuesday, July 19, 2011

persiapan sebelum puasa, keperluan dapur

harini hani puasa

insyaAllah

kalau boleh nak teruskan sampai start puasa ramadhan

lebihkurang 2 minggu je lagi kan

tapi sebelum tuh

hani da discuss dengan en asben

nak beli barang-barang keperluan lebih sikit sampai raya nanti

barang-barang ni bukannya untuk bulan puasa taw

sebab en asben dan bagitaw awal awal

katanya

tak perlu la masak bulan puasa ni

kalau weekend tu boleh la...kalau hari kerja

kita beli je kat bazaar ramadhan memane

cuma en asben cakap


sahur, wajib  ada nasik!!

hurm...hani ekceli tak biasa bersahur

sebab kalau sahur, nanti jam 9 dah laparr

hihiihi

tapi dah bersuami kan

so kene la bersahur jugak

aiyok !!

okok........insyaAllah kalau bangun awal

hhahahaha

ok, berikut adalah senarai barang keperluan yang akan hani beli berganda sampai raya nanti


next week gaji dapat tunggakan..hhhahah..pastu en asben pon ade rezeki lebih sikit

so kami planning cenggitu le


barang-barang keperluan dapur khasnya :

minyak masak (ada lagi sebotol kat rumah,nak beli lagi 2 botol, untuk buat stok)
gula (1st time beli gula masa mula-mula kawen, pastu tak pernah beli sampai sekarang, jarang buat air manis kat rumah, pakai pon untuk masak jek...so, nak puasa n raya, kene la beli lebih sikit, dalam 4 kilo untuk buat stok kalau)
tisu paper (kene beli berbundle kot sebab kami memang kerap pakai tisu paper nih, untuk lap pinggan especially)
pewangi rumah (spray, naturalkan bau rumah n dapur)
telur ayam (kene beli sepapan, telur adalah kegemaran en asben)
kordial minuman (hurmm....botol oren kecik kat rumah tu agak-agak cukup tak nanti untuk raya?hahahaha....tu pun da berbulan beli tak habis habis)
soya bean (kene beli berkotak kotak untuk puasa sebab en asben memang wajib minum soya bean untuk berbuka)
cili sos (da tinggal sikit kat rumah)



tu untuk dapur jep..lain lain tu ade lagi nak beli
cuma ni untuk buat stok sampai raya kot


beras, bawang-bawang, tepung dan segala jenis cili sume tak perlu beli sebab kalau dah tak masak untuk puasa
nanti sampai bertumbuh tumbuhan dalam peti ais
beras pulak sampai berkutu even beli 5kg punya
hahahaha..nampak sangat tak berape masak

lain lain......kalau nak pakai tu baru beli sikit-sikit je kot
sebab yang sekarang ni masih ade lebihan lagi

ada lagi tak yang nak kene beli untuk buat stok????



tolong bagi idea

ihihihi



4 comments:

PUANSTOBERI said...

sahur tu nati, Hani nak masak nasik kan?
Lauknya apa?
Kakreen pun jenis tak bgn sahur, tp sbb incik asben nak makan, kena la masak.
tp bkn masak beria lah.
goreng ikan bilis + bawang + cili tu.
takpun sardin.
dan telur goreng.
takpun ikan masin (tp ikan masin cpt dahaga lak)

jd, bln puasa kakreen kena ada stok ikan bilis, telur, sardin. hihihi :)

::EIDA:: said...

Beli bazaar ? bestnya !!
Hubby ida suka makan rumah jer.. terpaksa lah masak.. even hari bekerja pun.... huhu~u.

Kalau dapat g bazaar tu, mood hubby baek lah tu.. HEHE~

hanidatul shatira said...

yeke..haah kan...kene beli sardin la pasni
ikan bilis hani ada sekilo kat rumah..kawan balek sarawak belikan...hihihihi

hanidatul shatira said...

eida : yeke..hehehhe.ni asben da ckp awal2..tapi tataw la plak kalo da tibe masanya nanti

sebab bulan pose ni kekadang nafsu len macam sikit

sume rasa nak masak, sume rasa nak makan

♥kawan-kawan, tinggalkan link anda supaya saya mudah menjenguk page anda semula♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Hanidatul's Blog | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™