Pages

Friday, July 1, 2011

macamane nak buat perkiraan waktu subur yep???

mornings

korang

ekceli hani ni tak berape faham macam mana nak kira waktu subur
 
sebab
cik P sekarang dah tak menentu

ikotkan banyak blog hani baca
 
semua cakap IF 28 hari
boleh la cakap hari subur tu hari ke - 14

but macam hani kan

bulan April cycle day - 31 hari
bulan Mei - 37 hari
bulan Jun - 42 hari


haaaa....camane nak kira tu ek?????

help helppppp!!!!!!

13 comments:

aDieyZa said...

period zana pun x menentu..mmg susah nak anggar waktu subur.. ada yg sarankan beli alat utk sukat suhu yg khas utk tau ttg waktu subur kita.. kalau suhu hr tu tinggi dr sebelum2nya, hari tu lah waktu subur kita..

hanidatul shatira said...

hurmmm......tulah pulak kan.....kalao yang perkiraan yang susah nak taw kan.....tak semua orang subur hari ke 14 tu....haihhh.....

hikari said...

meh nak ajak hani buat BBT Chart.. lagi untung sebab hani period regular kan..

link forum ratu hati ni boleh membantu..
http://ratuhati.com/forum/index.php/topic,934.0.html

hani boleh daftar kat fertilityfriends untuk buat jadual sini :
http://www.fertilityfriend.com/index.php

senang nak tentukan waktu subur.. sebab hormon kita masing-masing tidak sama..
kena study dulu BBT Chart..kalau tak faham, forum tu boleh membantu..

:) gud luck!

hanidatul shatira said...

regular ke macam tu yek......confius jap....

ok..thanx hikari...hani nakbuat sekarang jugak...hihiihihihih

PUANSTOBERI said...

yups.. btul kata seme TTC'ians lain tu. Guna kekdah BBT paling sng.
Akak walo pun period sgt la tetap dan tepat, pun still guna kekdah BBT.

Tp kalo kitaran panjang ni biasanya waktu subur mebi ari ke 14 ke atas dan kurang 21 hari. Lebih kurang camtu la.

hanidatul shatira said...

owh...yeke....dat's mean kene below than hari ke 21 la yek...hurmm
slame ni hani salah kira la kan

ptt la tak menjadik...hoohohohoh

terima kasih semua :)

sayang korang ketat2 !!!

::EIDA:: said...

hani, nnti nak copy link buat BBT tu.. nnti bg kat ida.. tak leh nk copyright la sini.. hheheh~ jgn lupa !! tq ! sayang hani ketattttttt !!~

Pn.Leeda said...

Waktu subur sebenar ialah 14 sblm period akn dtg.kalo period tetap, sng nk kira.sbb dh blh bajet 1st day of next period.jika period irregular, itu yg ssh.jgn tensen sbb bende ni.saya pon alami jga.BBT mayb blh membantu tp kaedah tu agk cerewet.ape yg plg sng sy buat ialah concern dgn prbhn diri kita.biasanya wktu subur pon sy akn rsa cramp2 mcm signal nk dtg period. n yes prnh trbaca waktu pengeluaran telur pon kita akn rsa mcm tu jgk.n plg pntg ialah pengeluaran mukus/lendir jernih.bila keluar jer,sila lah buat projek mega lbh kerap dlm tempoh smggu tu.InsyaAllah.

hanidatul shatira said...

eida..ok nanti hani paste kat blog eida k...mwahx !

pn. leeda : kalau 14 hari before period akan datang dats means, 42 - 14 la yek....42 tu tempoh cycle day hani.....means waktu subur tu pada hari ke 28....cenggitu????

sebab masa hari ke 14 yang lepas.....perut memang cramp pastu kembong semacam,,,ada kawan cakap tu time sbur hani.....

thanx puan leeda bg info tu yep... :)

E K A said...

hani...tak silap eka kan....waktu subur di bahagi dua dgn tempoh period..tp eka pun tak terer la bab ni...satu g confuse ada setengah pendapat ckp, waktu subur mmg kene kerja keras.tp ada setengah pndapat ckp seeloknya 3 hari skali.spy sperm tak cair.eh tah la...

E K A said...

kalu tak silap kan hani, let say kalu hani nya cycle 42...( 42/2 =21 ) mean hari subur hani ( 42-21 = 21... kalau tak silap la...sbb kita sendiri pun tak pndai actually...tu yg asyik tak jadi kot... mcm2 formula ada dlm intenet ni...

hanidatul shatira said...

eka...tu la pasal....macam2 formula kan..tapi banyk yang sebut kalo 28 hari punya CD.....kita cuba je l a mane yang perlu eka...selebihnya kita berserah....

Nur Ezqy said...

RM1/pcs strip ujian ovulation OPK (kesuburan)/pregnancy UPT (kehamilan).


blogshop: http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com

sms: 0122429082 (puan nor)
email: lovidoobidoo@gmail.com

♥kawan-kawan, tinggalkan link anda supaya saya mudah menjenguk page anda semula♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Hanidatul's Blog | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™