Pages

Wednesday, July 6, 2011

cerita target hidup saya

target dalam hidup saya :

mula mula nak habiskan sekolah rendah
sebab?
masa tu rasanya saya dah besar, rasa dah dewasa konon
nak pakai kain sekolah warna biru firus tu
macam cantek!
lepas tu
nak habiskan sekolah menengah

sebab??

taknak dikenali sebagai murid-murid lagik
masa tu rasa dah boleh kawen
hakhakhak, sebab dah pandai ada boipren boipren konon

aiceh, geli nok !!!

lepas tu 

nak sambung belajar

sebab??

tade target, rasa macam nak sambung belajar sebab kengkawan sume sambung belajar lepastu masa tu macam tak boleh nak kerja-kerja nih
seumur hidup tak pernah kerja
ekceli masa before nak sambung belajar tuh
hani tak apply pon U
sebab??
masa tu amik sambil lewa pasal isi isi borang ni
tak suke !!!

sampailah tarikh tutup hantar borang
tak hantar-hantar jugak

dapat poly??
taw tak sebab ape??

pakcik yang tolong uruskan
hihihihi

MALAS TAK?!!

jangan disebutlah
mak bebel sane sini
kebetulan, kolej komuniti sebelah je kat rumah pakcik
die yang tolong amikkan borang
pastu suruh hani datang rumah die n terus isikan depan die
hahahahahaahah

seee.....im so lazyyyyyyyyy

tapi berangan, dalam hati nak belajar jugak

masa tu memang tamo masuk poly taw
sebab???

hani bayangkan poly ni banyak course ada matematik !!

hihihi.  i hate math!!!!!!!!!!!!!!


lepas di'syarah' oleh pakcik hani
at last, nak tanak hani amik dua pilihan

akauntasi (pilihan terpaksa) dan sains kesetiausahaan (fikir sebab tade matematik)

dah rezeki

dapat sains kesetiausahaan in diploma

berbahagia lah mak abah
beria-ia membeli barang keperluan
hani??

buat cam biase jek
cuma rasa seronok sebab
dapat la merasa dok hostel ngan kengkawan

rasa hati macam tak sabar
ye la, masa time sekolah ritu
nak apply sekolah teknik
harammm mak nak bagi
hahahaahhaha

ni la first time hani berjauhan dengan keluarga
dapat kat poly hulu plak tu

SABAK BERNAM

haaa..hamik ko !!
nak sangat dok jaoh.....padan muka !
masa tu, semua keperluan kat poly tu non ado taw
poly baru, hani ni second batch
haih...nasib nasib

tapi, course tu ade jugak matematik!!!!
arggghhhhhhhhhhhhhh
i dun like!!!!!
tak suke nombor nombor ni
modul perakaunan even basis pon
tak suke !!

(tapi nasib baik masa SPM ritu amik course akauntasi)
ade la jugak basic2 dalam pale otak ni even tak suke nombor-nombor ponn

habis je tempoh belajar

hani target nak kerja government

sebab??

masa tu memang dah mak tanamkan dalam pale otak hani ni
keje gomen keje gomen

tapi bukan terus dapat taw
habes je final exam poly tu
next weeknya hani terus keja
kerja ape??

jadi general clerk kat company yang buat microfilm
best.....bos die chinese tapi baik la jugak
masa tu dapat gaji harian jep

RM26 per day

hani kerja situ dalam sebulan jep
masa tu rasa macam kerja tu bukan bidang hani
hani tak boleh nak go ngan kerja tu
even senang pon
lepas tu dapat kerja kat
building Tabung Haji
sambilan

gaji??

RM900++ monthly

sebab berhenti
bos gatall !!!

adeke mintak hani jadi mistress die?!!

WTF!!!!!

sebab die offer hani??

hani nak berhenti masa tu
kebetulan, akak yang kerja lama ngan die pon nak berhenti

hani pulak, berhenti sebab dapat kerja kat legal firm
masa tu, die cakap die nak naikkan gaji hani to RM1200++

plus duit tambahan RM4000++ monthly
kereta die bagi
rumah die sediakan
but syaratnya
dia akan datang rumah tu sesuka hati die bile die nak
n hani jangan berhenti

dush*****
rasa macam best (bile fikir duit tu lah kan)...hakhakhak

tapi hani still waras lagi kengkawan
belum desperate nak dapat job dengan cara macam tuh

masa tu
muka dah merah padam dah
rasa nak maki maki je orang tua kutok tak sedar diri tuh
nama je HAJI
tapi cam set*** !!!

haih.........

hani terus bawak mulut
hakhakhak
jahat jugak hani nih
tapi hani bukan sesuka bawak mulut taw
hani story semua kat akak yang hani rapat tuh
then suruh akak tu pon berhati hati jugak

rupa rupanya, dorang cakap
bos tu memang GATAL !!!
dah kawen pon, bini not bad taw ! howt!!!!

tapi ada hati nak yang lain

n others said, laki bini pon memang sama ada spare part 

erkk!! tu hani tak campur

so, terus hani berambus dari situ

lepas tu, hani kerja kat legal firm pulak
selama 2 bulan
kerja situ best
banyak pengalaman even sekejap jek hani kat situ
hani dah boleh arrange sendiri agreement jual beli rumah
cuma jodoh tak panjang kat sane
hani dapat pulak jadi PA sambilan kat anak syarikat MTIB
(Malaysian Timber Board)
kerja selama 3 bulan
jaga CEO n GM
caye tak???

sebab dua-dua tu tade PA
haa..pengalaman pengalaman

even capek tapi best
sebab CEO hani is the best CEO yang penah kenal
sangat friendly n siap boleh dok semeja makan makan kat kedai
cuma GM tu a bit kerek sket

lepas tu hani nak berhenti
sebab??

tensi kerja ngan GM tu
adoiii.....nak buat surat
satu muka surat je kot
80 kali ubah
pastu nagging nagging nagging

haih......
n kebetulan pulak, hani dapat offer GOVERNMENT !!!!!!

heheheheheh

selamat tinggal dunia swasta

tapikan
masa dah dapat offer gomen tu

dapat pulak offer from TNB, Kompleks Kraf, Jalan Conlay, Syabas, PNB

haihh
rezeki rezeki rezeki

dah berbelah bahagi dah masa tuh
semua offer dapat jawatan yang sama
SETIAUSAHA

lepas dah kene brainwash from abah
finally
i chose JPA

perjawatan tetap
lapor diri terus di hantar ke 
PUSAT SAINS NEGARA


kesimpulannya, hani tak pernah menggangur !!!!


japjapjap.......panjang lebau pulak pasal kerja ni kan, tapi masih tak lari tajuk lagi taw!!)









lepas je start keje
target hani untuk

dapatkan pengesahan jawatan


1 tahun 7 bulan dah sah jawatan
tunggu genap 3 tahun untuk 

tutup akaun KWSP

sebab nak tutup???
option pencen, so kene close akaun
dapat duit !!

hahahahahahahaha
sape tanak duit kan??
cuma masih lagi belum dibuat
even sekarang dah 
4 tahun 3 bulan bekerja
KWSP belum lagi ditutup (biar duit beranak banyak-banyak dulu)

tunggulah, dalam proses.....

lepas dah sah jawatan tu


target seterusnya






kahwin

Alhamdulillah
hajat dah tercapai  

sekarang punya target





nak dapat baby la pulak

i want twin, triplet, four, five ++
tak kisah asalkan anak itu sempurna fizikal akal fikirannya
walaupun seorang
jika itu rezekinya
hani terima

ok sekarang masih dalam peringkat perubatan dan percubaan
disebabkan kejadian tak jadi tu berlaku dua kali
so kene rest dulu, relax and go!
hihihihihih


next target





nak beli rumah sendiri

ekceli sekarang ni ngah survey survey rumah
ada dah sebenarnya
cuma risau
pendapatan takot 'lari' sikit
even masih berdua
so, takmo berburu-buru
InsyaAllah
akan capai jugak target ni

lepas tu
hani target




nak pergi umrah dulu

teringin nak melawat 'rumah Allah'
amal ibadat tak sempurna lagi
InsyaAllah
doa-doakan yek


target lain????






nak simpanan banyak banyak
berape banyak??
heee......orang macam hani ni pantang ada duit
so, sekadar 'banyak' pada pandangan hani
tu pun sudah memadai



target lain

hani nak ada perniagaan sendiri

sebelum pencen kalau boleh
hani nak ada kedai sendiri
shop lot untuk hani 
lepas pencen nanti
tadelah dok rumah je kan
hani nak ada pembantu 2,3 orang
boleh dan mampu hire orang

dapatlah income lain selain dari duit pencen :)


setakat ni, tu je la
target besar hani

kalau kecil kecil tu banyak
tak perlu la nak state kat sini
cukup sekadar target hidup yang perlu dipenuhi



sekian, thanx for reading

korang ada target tak??

share la..... :)

4 comments:

E K A said...

ada ada... tp impian paling jelas skang nak tein.boleh??? ehehe...hani...byk nya pengalaman keje...syok kan...mcm2 ragam leh jmpa...tp yg tak caya nya tok haji tu...leh nak wat sparepart pulak.maksudnya citer2 kat tv tu mmg betul2 terjadi lah ye

hanidatul shatira said...

haah..memang betul pon.....

isk..susah nak percaya orang sangat skang ni eka...
yang pakai kopiah ke songkok ke
lagi teruk agaknya

Huszaini said...

Cerianya perjalanan hidup! hehehe moga dapat kembar tu nanti InsyaAllah!

hanidatul shatira said...

aminn aminn...Ya Allahh..semoga dipermudahkan, semoga dimurahkan rezeki ku....\\\terima kasih yuppp

♥kawan-kawan, tinggalkan link anda supaya saya mudah menjenguk page anda semula♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Hanidatul's Blog | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™